HKU

Als game designer ben jij de 'puppet master' die precies doorziet hoe games werken. Je weet welke ervaring je de speler wilt bieden én hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Jouw ideeën maken het leven van de spelers van morgen leuker.

Wat doet een game designer?

Een game designer bedenkt en test het basisidee van een spel. Je weet precies hoe je verhaal, setting en spelregels zo kunt inzetten dat de speler de ultieme beleving krijgt. Waar nodig bemoei je je met de details – daarvoor heb je genoeg verstand van game art en programmeren – maar je houdt vooral ook altijd overzicht.


Als game designer heb je dus veel invloed op de game als geheel: jouw ideeën en creativiteit zijn bepalend voor hoe de gamewereld van morgen eruit ziet. Je kunt over de hele wereld werken: aan games, levels of fysieke spellen.

Wat leer je?

Je leert ideeën voor games te ontwikkelen en playtesten, maar je krijgt ook inzicht in wat er allemaal bij komt kijken om van jouw idee realiteit te maken. Tijdens de opleiding werk je zowel alleen als in teams aan concrete console- en pc-games, webgames en apps voor de mobiele telefoon, alternate reality games, speelse installaties, interactieve bordspellen en/of smart toys.

 

Je leert iets over alle vakgebieden die eraan te pas komen om een game te maken, en voor een deel leer je zelf ook modelen en programmeren. Daarnaast wordt je steeds uitgedaagd om je creatieve ideeën scherper te krijgen. Wat wil jij vertellen met je games? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten bij het werken in een team? Je ontwikkelt een eigen visie en leert tegelijk hoe je die visie concreet kunt toepassen. Deze combinatie is het sterke punt van HKU Game Design. Onze game designers kunnen in allerlei verschillende omstandigheden kwaliteit neerzetten. Daarom zijn ze geliefd in de Nederlandse én de internationale game-industrie.

Lees verder

Wat wordt je beroep?

Als game designer ben je populair bij de grote game-bedrijven, of je kiest voor kleinere onafhankelijke studio's. Je kunt ook gaan werken in de bredere creatieve industrie, of zelfs in nieuwe beroepen die nu nog niet bestaan.

Lees verder

Aanmelden en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Hierbij bekijkt de toelatingscommissie of je over voldoende beeldende en creatieve talenten en probleemoplossend vermogen beschikt om toegelaten te worden.

Lees verder

Waarom moet jij deze studie doen?

  • Game Design aan HKU is de eerste studie in Europa die zich helemaal richt op games en de creatieve aspecten van gameontwikkeling.
  • Je leert je eigen visie combineren met de praktische en technische kanten van het vak. Hierdoor heb je weinig beperkingen en kun je overal in het werkveld aan de slag.
  • Je werkt met professionele game engines en actuele ontwikkelsoftware.
  • HKU is een kunsthogeschool. Er is alle ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en unieke talenten.
  • De docenten werken zelf ook in de game-industrie en weten precies wat ergaande is in het vak.
  • Je leert jezelf goed te presenteren, inzicht krijgen in het werkveld, werk zoeken en ondernemen.

Feiten

• Opleiding: Bachelor Creative Media and Game Technologies (CROHO-code 30036)
• Graad: Bachelor of Science

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU Games en Interactie

Studiekosten

Studie in Cijfers