HKU

Bij de afstudeerrichting Spatial Design ontwikkel je jezelf tot een ruimtelijk ontwerper die binnen het speelveld van interieurarchitectuur, stedelijke ruimte en landschapsinrichting een eigen plek weet te vinden.

Wat leer je?

Tijdens deze studie leer je ontwerpoplossingen aan te dragen voor ruimtelijke vraagstukken. Je ontwikkelt methodes om vakkennis en culturele kennis te vergaren en uit te breiden, en je eigen visie te presenteren. Je ontwikkelt een eigen profiel en positionering binnen het vak.

Aan de hand van verschillende ontwerpprojecten maak je kennis met de verschillende ruimtelijke schaalgroottes en leer je je eigen kwaliteiten hierin herkennen. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het werkveld wilt betreden.

Lees verder

Zelf het vakgebied vormgeven

Je bent constant op zoek naar vernieuwende manieren om in te grijpen in de ruimtelijke omgeving en levert oplossingen voor vraagstukken die onze dagelijkse leefwereld aangaan.

Ruimtelijk ontwerpen draait om het maken en het realiseren van projecten, installaties, landschappen en interieurs in de openbare of private ruimte. Het gaat om het onderzoeken van ruimtelijke vraagstukken, ontwerpprocessen, organiseren en samenwerken. Als ruimtelijk ontwerper heb je een feilloos gevoel voor het ‘nu’, dat je uitdrukt in een eigen benadering van je werk.

Waarom deze studie?

De afstudeerrichting Spatial Design aan HKU bied je de mogelijkheid om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt in het vakgebied van ruimtelijk ontwerper. Door gebruik te maken van onder andere het keuzeprogramma, de werkplaatsen en de projecten die je zelf kunt inrichten, geef je als student je eigen studie vorm. Zo bepaal je gaandeweg je studie hoe je jezelf positioneert als ruimtelijk ontwerper.


Je krijgt de ruimte om te experimenteren en te onderzoeken onder begeleiding van ervaren ontwerpers en experts uit de beroepspraktijk en verkent diverse media om je in uit te drukken. Je gaat samenwerkingen aan met mede-ontwerpers uit verschillende disciplines. Je verkent het werkveld en toetst zo je eigen profiel en positionering in de praktijk.

Aanmelden en toelating

Om bij de afstudeerrichting Spatial Design te kunnen studeren moet je een toelating doen. Tijdens deze toelating kijken we naar verschillende competenties, waaronder je beeldend-creatieve aanleg (creërend vermogen), kun je jezelf ontwikkelen (vermogen tot groei) en heb je een brede belangstelling (omgevingsgerichtheid).

Lees verder

Welk beroep?

Na je afstuderen kun je als zelfstandig ruimtelijk ontwerper starten of in een ontwerpbureau met andere ontwerpers en met architecten werken aan opdrachten op verschillende schaalniveau's. Je kunt ook kiezen voor een Master binnen of buiten HKU: bijvoorbeeld de Master Interior Architecture of de Master Crossover Creativity

Lees verder

Bekijk eindexamenwerk!

In het vierde jaar studeer je af als ruimtelijk ontwerper met een eigen project.

Eindwerk 2017

Eindwerk 2016

Eindwerk 2015

Eindwerk 2014

Eindwerk 2014, deel 2