HKU

Als Spatial Designer weet jij alles van de wisselwerking tussen mens en ruimte.

Je gebruikt elementen uit de de ruimtelijke disciplines: interieurarchitectuur, architectuur, stedelijke ruimte en landschapsarchitectuur. Maar je kijkt ook breder en zoekt met je ontwerpen naar oplossingen voor hedendaagse vraagstukken. Daardoor ben je een vernieuwende ontwerper die niet alleen ruimtes een boost geeft, maar ook de mensen die ze gebruiken.

Wat doet een Spatial Designer?

Een Spatial Designer:

  • Kijkt breed naar alle vraagstukken of problemen die in en rond een ruimte spelen, bijvoorbeeld ook op sociaal, maatschappelijk of historisch vlak.
  • Weet deze brede blik steeds weer te vangen in een unieke, verrassende visie en die om te zetten in een concreet plan.
  • Is thuis in de verschillende architectonische vakgebieden – interieurarchitectuur, architectuur, stedelijke ruimte en landschapsarchitectuur – en durft ze te mengen.
  • Heeft als doel om zijn/haar ingrepen in ruimtes zichtbaar te maken in plannen of producten die echt iets veranderen voor mensen.

De 'traditionele' wereld van architectuur en ontwerp verandert. Er zijn mensen nodig die unieke, verrassende visies kunnen ontwikkelen voor het gebruik van ruimtes. Wil jij de toekomst van het ruimtelijk ontwerp helpen vormgeven? Dan is deze studie voor jou.

Wat leer je?

Tijdens je studie leer je methodes om voor projecten informatie te verzamelen vanuit allerlei invalshoeken. Architectonisch, sociaal, cultureel, noem maar op. Je leert unieke, brede visies te ontwikkelen die veel verder gaan dan alleen 'wat is een mooi gebouw' of 'wat is een mooie inrichting van deze ruimte'. Ook leer je alles over ontwerp- en maakprocessen, organiseren en samenwerken. Je bent constant op zoek naar vernieuwende manieren om in te grijpen in ruimtes en bedenkt daarmee oplossingen voor vraagstukken in ons dagelijks leven.

In verschillende projecten leer je de architectonische 'schalen' kennen, van interieur tot landschap. Je ontwikkelt hierin je eigen profiel, je sterke kanten en leert jezelf ook presenteren.  Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe jij het werkveld in wilt stappen.

Lees meer

Waarom moet jij deze studie doen?

•    Je krijgt een unieke opleiding, gericht op jouw ontwikkeling. Je mag volop je eigen visie onderzoeken en ontwikkelen.
•    Je leert ruimtelijk ontwerp bekijken vanuit allerlei invalshoeken: historisch, sociaal-cultureel, functioneel, enzovoort. Door veel te reflecteren ontwikkel je je eigen visie op hoe en waarom je in ruimtes wilt ingrijpen.
•    Je leert jezelf als persoon goed kennen en kan jouw kwaliteiten professioneel inzetten.
•    Je raakt goed onderlegd in architectonische principes en vakgebieden. Hierdoor kun je straks prima aansluiten op het vakgebied.

•    Je leert jezelf te presenteren, inzicht krijgen in het werkveld, werk zoeken en ondernemen.

Aanmelden en toelating

Om bij de afstudeerrichting Spatial Design te kunnen studeren moet je een toelating doen. Tijdens deze toelating kijken we naar verschillende competenties, waaronder je beeldend-creatieve aanleg (creërend vermogen), kun je jezelf ontwikkelen (vermogen tot groei) en heb je een brede belangstelling (omgevingsgerichtheid).

Lees verder

Wat wordt je beroep?

Als Spatial Designer kun je werken als zelfstandig ruimtelijk ontwerper, of in een ontwerpbureau met andere ontwerpers. Ook kun je met ontwerpers en architecten werken aan opdrachten op verschillende schaalniveaus. Tot slot kun je kiezen voor een Master binnen of buiten HKU: bijvoorbeeld de Master Interior Architecture of de Master Crossover Creativity.

Lees meer

Bekijk eindexamenwerk!

In het vierde jaar studeer je af als ruimtelijk ontwerper met een eigen project.

Eindwerk 2019

Eindwerk 2018

Eindwerk 2017

Eindwerk 2016

Eindwerk 2015

Feiten

• Opleiding: Bachelor of Design (CROHO-code 39111)

• Graad: Bachelor of Arts

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU Design

Studiekosten

Studie in Cijfers


Interviews

Studenten vertellen hoe het is om Spatial Design te studeren aan HKU.

Lees verder

Dutch Design Week 2019

Deze alumni van HKU Design (lichting 2019) tonen vol trots hun afstudeerwerk op Dutch Design Week.  >> 19 t/m 27 oktober in Eindhoven