HKU

HKU toont talent op internationale designbeurs Milaan

'the ordinary in transition'

Van 8 t/m 13 april presenteerden vijf oud-studenten van HKU Design hun werk tussen dat van de grote ontwerpers op de internationale designbeurs in Milaan: de ‘Salone Internazionale del Mobile’. Marinda Verhoeven, directeur van HKU Design is erg trots op het eindexamenwerk dat getoond wordt: “De ontwerpers hebben oog voor ontwikkelingen in de samenleving en weten je via hun producten te confronteren met je eigen vanzelfsprekendheden. Ze laten je zien dat sommige alledaagse dingen helemaal niet gewoon hoeven zijn.”

Zo heeft Mark Schevers van allerlei materialen die hij gevonden heeft, machines gebouwd die je dagelijkse handeling kunnen overnemen, zoals het roeren in je kopje koffie. Wenda Harmsen legt in haar modecollectie de nadruk op de platte vorm die ten grondslag ligt aan elk kledingstuk, maar die je eigenlijk nooit ziet als je iets draagt. In Emiel Remmelts' 3d-collage verliezen de onderdelen hun waarde en vormen zij samen een verfrissend nieuw product. Boele Zwanenburg onderzoekt de notie van tijd en zet daarbij het contrast tussen analoog en digitaal op scherp. Marijke Aarntzen confronteert je met de waarde die we aan materialen toekennen: welke waarde heeft een badkamertegel voor jou?

“De producten die HKU Design in Milaan toont zijn zeer divers: van mode tot filmpjes.” aldus Marinda Verhoeven: “Aan de basis zie ik echter veel overeenkomsten. Alle ontwerpers onderzoeken de wereld om hen heen, die steeds aan verandering onderhevig is. Vanuit een persoonlijke en dus authentieke fascinatie stellen ze alledaagse vormen, materialen, handelingen, waarde-oordelen en definities ter discussie. Dat krijgt vorm in een verfrissend product.”

“Het is voor onze studenten ontzettend belangrijk om hun werk te presenteren op plekken zoals dit. Ze worden geconfronteerd met massa’s mensen die dagelijks langs struinen om ‘the next best thing’ te spotten. En dan ook nog eens uit alle hoeken van de wereld. Hoe trek je de juiste mensen naar jouw presentatie? Hoe vertel je jouw verhaal? Hoe bereik je jouw doel? Dat zijn lessen die je nooit in een collegezaal kunt leren,” zo besluit Marinda Verhoeven.

Meer info

Adres expositie

‘the ordinary in transition’
Via Privata Oslavia 7
20134 Milano, Italy

Open

Dinsdag 8 april 2014 – Zaterdag 12 april 2014, 10.00 – 20.00
Zondag 13 april 2014, 10:00 – 18:00
Opening: woensdag 9 april 2014, 20.00 – 22.00

Over HKU Design

HKU Design leidt ontwerpers op die stevig staan in onze continu transformerende wereld waar waarden en standaarden steeds sneller wisselen. Met een scherpe blik en open houding creëren zij nieuwe ontwerpen voor de juiste situatie. Het product is geen heilig doel, maar onderdeel van een dialoog met de omgeving.

Het presenteren van de producten is een belangrijk onderdeel van de beroepspraktijk van ontwerpers. HKU traint en stimuleert studenten en oud-studenten in de dialoog met hun publiek.

Ontwerp stand

Lieke Jildou de Jong
liekejildou.nl

Perscontact

Marjolein van Bokhorst, marjolein.vanbokhorst@hku.nl

www.facebook.com/hku.design

Verloren waarde

Mark Schevers: Verloren waarde

Mark Schevers bouwde voor zijn eindexamen een serie apparaten. Deze tonen het waardeverlies van een handeling. “Ik wil mensen bewust maken van producten die wij in ons dagelijks leven gebruiken, zoals een aansteker of een koffielepeltje. Dit doe ik door de handeling uit te vergroten en de installatie op een ongebruikelijke wijze analoog aan te sturen. De apparaten zijn opgebouwd uit tweedehands materialen: ook die krijgen een nieuwe context en functie.”

www.schevers.com

Stacked Objects

Emiel Remmelts: Stacked Objects

Stacked Objects bestaat uit een kast en kledingrek die steunen op betonnen blokken, bakstenen, glas, en one-off objecten: een dynamische compositie. Door naast eigen ontworpen objecten ook objecten te gebruiken die hij bij kringloopwinkels en rommelmarkten vindt, forceert hij zichzelf telkens een nieuwe samenstelling te maken. Elke kast is dus uniek, de gebruikte objecten bepalen uiteindelijk het uiterlijk en de sfeer.

www.emielremmelts.nl

OBJECTIVEOBJECTS 2.0

Marijke Aarntzen: OBJECTIVEOBJECTS 2.0

ob·jec·tief 1 zonder zich door eigen voorkeur te laten beïnvloeden; onbevooroordeeld, onbevangen (tegenstelling: subjectief). “Mijn onderzoek gaat over de waardebepaling en trendgevoeligheid van producten. Over de vele manieren waarop geprobeerd wordt een voorwerp een benodigd ‘hot item’ te maken, of juist niet. Hoe belangrijk zijn die 'hotte items', heb je die echt nodig? Zien we onze 'waarde - loze' omgeving nog wel?”

www.marijkeaarntzen.com

THE P . . . . . COLLECTION

Wenda Harmsen: THE P . . . . . COLLECTION

Modeontwerpster Wenda Harmsen verkent met THE P. . . . . . COLLECTION de wereld van een kunstschilder. Zij heeft een collectie ontworpen waarin het contrast van een strak kader van een canvas en de vrijheid van de schilderskwast is vertaald in conservatieve elementen als plooien, ruiten en breisels in combinatie met een witte glanzende coating en kleurrijke stoffen.

www.wendaharmsen.nl

Tic

Boele Zwanenburg: Tic

Een ogenschijnlijke chaos van 2380 gaatjes draait langzaam maar gestaag rond in een met kettingen aangedreven bewegend object. Je oog wordt naar een punt getrokken waar de chaos lijkt te worden gedecodeerd, getallen verschijnen, seconden worden geteld, de tijd verstrijkt. De getallen komen tevoorschijn als bij een digitale klok, toch is het overduidelijk dat hier geen chips en processoren aan het werk zijn.

www.boelezwanenburg.nl

Ventura Lambrate