HKU

De opleiding is tweejarig en bestaat uit verschillende praktijkopdrachten verspreid over vier semesters. In het eerste jaar van de opleiding verdiep je je in ontwerpopgaven in de publieke sector, denk hierbij aan interieurs met een tijdelijk karakter, interieurs voor ziekenhuizen, scholen en bedrijven.

Programma

De opleiding is tweejarig en bestaat uit verschillende praktijkopdrachten verspreid over vier semesters.


In het eerste jaar van de opleiding verdiep je je in ontwerpopgaven in de publieke sector, denk hierbij aan interieurs met een tijdelijk karakter, interieurs voor ziekenhuizen, scholen en bedrijven.


In jaar twee ligt er meer nadruk op de markt en werk je in een commerciële, museale of hospitality-context. Halverwege het tweede jaar start je met een zelfgekozen afstudeeropgave. In alle semesters gaat het om realistische ontwerpopgaven waarbij opdrachtgever, gebruikers en andere belanghebbenden betrokken zijn. Een deel van je studie zul je in de beroepspraktijk werkzaam zijn; in een ontwerpstudio, architectenbureau of andere werkomgeving die aansluit bij hoe jij je wilt ontwikkelen in het veranderende werkveld van de interieurarchitect.

 

De rode draad in semester 1 is herbestemming en tijdelijk gebruik. Je leert te werken volgens een analytische ontwerpmethodiek en vanuit een makende ontwerpmethodiek. Je maakt kennis met gebruikersonderzoek en met contextuele researchvaardigheden. Inzicht in het gebruik van materiaal, in het bedenken en visualiseren van technische elementen komen aan bod. Je wordt bovendien begeleid in jouw persoonlijke ontwikkeling en in de manier waarop je communiceert over je werkwijze en je ontwerpvoorstellen.

 

In semester 2 staat het thema zorg en welzijn centraal. Aan de hand van onderzoek naar gebruik, personeel, patiënten en bezoekers krijg je beter zicht op wat zorgomgevingen nodig hebben om aan te sluiten bij behoeften van gebruikers. Je wordt hier uitgedaagd om los van de gangbare paden tot nieuwe inzichten te komen.

 

Semester 3 gaat dieper in op onderwerpen waar marktwerking belangrijk is. De context is steeds anders en loopt uiteen van een museale omgeving, naar hospitality- of retailomgevingen. Belangrijk is dat je ruimtelijke strategieën bedenkt waardoor een ruimte op een bepaalde manier kan worden gebruikt.

 

Tot slot mag je los in semester 4 door zelf een masterwaardige opdracht te acquireren. Jouw eigen onderzoeksmethodiek staat hierbij centraal en je geeft aan naar welk resultaat je toe wilt werken. Voorwaarde hierbij is dat je voldoende stakeholders betrekt die jouw plannen ondersteunen en mogelijk mee willen gaan om het plan te realiseren.

Taal

De masteropleiding is in het Nederlands. De opleiding gaat in eerste instantie over de situatie in Nederland: status en titulatuur van de interieurarchitect en inschrijving in register. Het type interieurarchitect dat wij opleiden kan overigens prima op internationaal niveau opereren. De problematiek die wij in de opleiding aanboren is universeel.

Meer informatie

Meer informatie over deze opleiding kun je krijgen tijdens een van onze informatieavonden of op de open dagen van de HKU.

Wil je reageren op de opleiding of meer weten? Kijk ook eens op Facebook!
facebook.com/MIA.TSI

Voor specifieke vragen kun je een e-mail sturen naar tsiprogramme@hku.nl

Bij de accreditatie van 2014 kwam naar voren:

• HKU MIA heeft betekenisvolle doelstellingen en een mooie eigen profilering

• De zeer jonge opleiding kent een actueel, samenhangend en uitdagend programma

• Hoog niveau hbo-master

• Gedreven beroepsdeskundige docenten

•  Studenten voelen zich gekend en goed begeleid

• Afgestudeerden kunnen bijdragen aan groei van jonge beroepsgroep

• Het werkveld waardeert de HKU MIA-afgestudeerde professional.