HKU

Afstuderen 2017

Meer weten?

Wil je reageren op de opleiding of meer weten? Kijk ook eens op Facebook!
facebook.com/MIA.TSI

Voor specifieke vragen kun je een e-mail sturen naar tsiprogramme@hku.nl

Untitled

Veel bekende kunstenaars van de hedendaagse tijd zijn uitgegroeid tot ware popsterren en idolen. Maar, misschien verblindt het licht van het succes ons te veel voor de wereld die erachter schuilgaat. Want meestal treffen kunstenaars niet zo’n gespreid bed aan en is er zelfs maar minder dan 1% van de kunstenaars zelfstandig en succesvol.

Veel jonge kunstenaars leven tijdens de academie op een roze wolk, alles kan en alles mag. Na de academie moeten ze zich ineens zelf zien te redden in een maatschappij waar creativiteit vaak als gratis wordt beschouwd. De arbeidspositie van veel mensen in de culturele en creatieve sector is dan ook zeer zorgwekkend. Met als gevolg dat veel beginnende kunstenaars na de academie nog te vaak in ‘ het zwarte gat’ vallen. Ik wil onderzoeken hoe dit voorkomen kan worden.

Voor mijn afstuderen wil ik een laagdrempelige galerie ontwerpen die zal dienen als een platform waarop kunstenaars zichtbaarheid voor zichzelf kunnen creëren en zich kunnen verbinden aan de consument door middel van de verhalen die achter hun werk verscholen gaat. Mijn doel is uiteindelijk dat kunstenaars zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige creatieve ondernemers met een zekere positie op de arbeidsmarkt. Want kunst is van groot economisch en maatschappelijk belang het hoort bij onze cultuur en de cultuur geeft onze maatschappij een ziel. Kunst maakt zichtbaar wat vaak onuitgesproken blijft.