HKU

Afstuderen 2015

In semester 4 gaat het erom dat studenten een eigen realistische opdrachtsituatie acquireren. De studenten van HKU MIA studeren uiteindelijk af op een ruimtelijk ontwerp dat zich verhoudt tot een sociaal maatschappelijk vraagstuk en dat op DO-niveau is uitgewerkt. De thematiek die uitgewerkt wordt in een researchpaper heeft een nauwe relatie met het ontwerp(onderzoek). 


Gedurende het gehele traject van afstuderen houden studenten een procesverslag bij, zodat de stappen in het proces gevolgd kunnen worden door de docenten, opdrachtgever en in sommige gevallen door externenMeer weten?

Wil je reageren op de opleiding of meer weten? Kijk ook eens op Facebook!
facebook.com/MIA.TSI

Voor specifieke vragen kun je een e-mail sturen naar tsiprogramme@bkv.hku.nl

Transformatie van de culturele instelling Castrum Peregrini

Castrum Peregrini (gehuisvest op Herengracht 401 in Amsterdam) was de locatie waar de Nederlandse kunstenaar Gisèle van Waterschoot-van der Gracht en de Duitse dichter Wolfgang Frömmel 3 jaar lang een groep jonge mannen hielpen onderduiken tijdens de uitvoering van Joden door de Nazi's. Het produceren van poëzie en beeldende kunstwerken was een belangrijke houvast bij het overleven in deze benarde situatie. In de jaren ’50 is door dezelfde groep Castrum Peregrini opgericht: een publicatie- en ontmoetingsplek voor kunstenaars gegrond op de waardes van vriendschap, cultuur en vrijheid.

De vraag is nu om de originele onderduikappartementen te ontsluiten en ook het gebouw en programma van tentoonstellingen en lezingen toegankelijker te maken voor een groter publiek.

De belangrijkste vragen die het onderzoek en ontwerp richting geven zijn:


  1. Hoe zet je een ruimtelijke sfeer neer waarin de groep, verhalen en waardes van deze geschiedenis zo sterk mogelijk overkomen op de bezoeker?

  2. Hoe dompel je bezoekers onder in een andere wereld van kunst?

  3. Hoe kan ruimte empathie stimuleren?