HKU

Afstuderen 2015

In semester 4 gaat het erom dat studenten een eigen realistische opdrachtsituatie acquireren. De studenten van HKU MIA studeren uiteindelijk af op een ruimtelijk ontwerp dat zich verhoudt tot een sociaal maatschappelijk vraagstuk en dat op DO-niveau is uitgewerkt. De thematiek die uitgewerkt wordt in een researchpaper heeft een nauwe relatie met het ontwerp(onderzoek). 


Gedurende het gehele traject van afstuderen houden studenten een procesverslag bij, zodat de stappen in het proces gevolgd kunnen worden door de docenten, opdrachtgever en in sommige gevallen door externenMeer weten?

Wil je reageren op de opleiding of meer weten? Kijk ook eens op Facebook!
facebook.com/MIA.TSI

Voor specifieke vragen kun je een e-mail sturen naar tsiprogramme@bkv.hku.nl

Vrij in de gevangenis

De vraag binnen deze opdracht is hoe je van een gevangenis een openbare locatie kan maken. Het openbaar maken van een plek gaat verder dan de letterlijke toegankelijkheid en ontsluiting. Welke functies gaan er voor zorgen dat mensen gebruik gaan maken van deze openbare locatie? Hoe ga je deze programmering plaatsen in het gebouw, en hoe gaat de vormgeving hiervan er uit zien? Daarnaast moet er gekeken worden hoe je om moet gaan met de geschiedenis, monumentaliteit en het verhaal van de plek. Hoe kan dit verhaal bijdragen aan het functioneren van de locatie?

Het is hierbij mijn ambitie om er voor te zorgen dat de ingrepen die ik doe op het gebouw de ervaring van het verhaal van die plek gaan versterken. Met deze ingrepen kan ook gelijkertijd de toegankelijkheid worden verbeterd. Het verhaal kan dan een interactie aan gaan met de programmering, waardoor ze aan elkaar ondersteunend zijn. Zo wil ik de functies en de ervaring samen in één totaal concept gieten.