HKU

Aan het einde van je studie heb je een onuitputtelijke bron van creativiteit en ontwerpvaardigheden waar je altijd op kunt vertrouwen. Onze afgestudeerden zetten in het vakgebied die vaardigheden op heel verschillende manieren in, afhankelijk van hun specifieke expertise en interesses

Ontwerper of stylist

Na je afstuderen kun je ontwerper of stylist in het bedrijfsleven worden en commerciële kledinglijnen ontwerpen voor bestaande merken. Sommige afgestudeerden starten een modelabel of een ander soort onderneming. Een loopbaan bij een prognosebureau, een PR bureau of een modetijdschrift is ook mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een masteropleiding binnen of buiten HKU: bijvoorbeeld een master gericht op crossovers die zich in het vak- en werkgebied voordoen of een master specifiek gericht op het vakgebied.

Praktijk

Afgestudeerden werken bijvoorbeeld voor modehuizen als Martin Margiela of Lanvin, een bedrijf als Promostyl of Li Edelkoort of ontwerpen commerciële kledinglijnen voor bijvoorbeeld Scotch and Soda, Hema of WE. Ook werken zij als moderedactrice/redacteur, bijvoorbeeld bij Elle, Squeeze of Blend. Of als stylist, visual merchandiser, inkoper of product developer.

Mogelijke beroepen

Het creatieve werkveld is voortdurend in ontwikkeling. Er ontstaan steeds nieuwe rollen, technieken en beroepsmatige activiteiten. In de praktijk blijken veel creatieven ook op meerdere terreinen actief. Hun werk is niet in één beroep te vangen. Onderstaande beroepen beschrijven kort een aantal vaker voorkomende beroepen waar afgestudeerden van deze opleiding voor kiezen:

Modeontwerper
Je ontwerpt kleding. Je beïnvloedt door je ontwerpen het toekomstbeeld. Dit kan als zelfstandig modeontwerper of in dienst van een modebedrijf (bestaand label of brand).

Ontwerpstylist
Een ontwerpstylist vertaalt trends en tendensen naar brands, winkelconcerns. (o.a. Bijenkorf, HEMA), maar werkt ook in nieuwe gebieden: duurzaamheid (o.a. slow-fashion) en fashion-technology. Een modestylist werkt als fotostylist, moderedacteur, prognosedesigner.

Modecommunicator
Een modecommunicator ontwikkelt concepten op alle niveau's binnen het gebied van mode als het gaat om het communiceren: naar de gebruiker maar ook binnen de mode industrie. Verwante beroepen: Visual merchandiser, Assistent buyer Women/Menswear, Concerptdevelloper,, Creative Producer/designer, Webredactie, Medewerker Kunstplatform, Redactie magazine (bijv. FOAM).