HKU

Op woensdag 24 juni presenteerde de nieuwe lichting ontwerpers van Fashion Design en Fashion Communication van HKU hun afstudeerwerk tijdens de modeshow ‘Nowhere Now Here’.

Eindshow Fashion HKU: eigenzinnig materiaalgebruik en arbeidsintensieve stofbewerkingen
Van ambacht tot ontwerp: traditie en vernieuwing
Zoals overal in de mode hebben de vierdejaars mode ontwerpers gespeeld met het vervormen van bestaande betekenissen. Veel van de collecties benaderen arbeidsintensieve materiaalbewerkingen op een eigenzinnige wijze. Zo gebruikte Elysanne Schuurman technieken als borduren, met de hand en de machine, en het samensmelten van stoffen voor haar collectie View Pieces waarmee ze de strijd aan wil gaan met uniformiteit. Janina Volkmer creëerde stoffen gebaseerd op het noorderlicht door gebruik te maken van polyester voile, wollen stoffen en folie in verschillende lagen. Door de werking van het licht ontstaat een andere sfeer, die Janina’s fascinatie voor het IJslandse landschap en de culturele tradities verbeeldt. “Met mijn afstudeercollectie wil ik aan de kijker laten zien hoe een samenspel van natuur en vernieuwende materialen mogelijk is.”

Vier mannencollecties
De vier mannencollecties uit de show laten allemaal een eigen manbeeld zien, waarbinnen de grens tussen man en vrouw vervaagt. Zo gebruikt Merel Weijgers de traditionele Burberry ruit in haar ‘street culture’ collectie. Ze creëert een gentleman, maar ook een zelfbewuste jongen van de straat die precies weet wat hij wil.

Fashion Communication
De Fashion communicatoren gebruiken onder andere film en performance om het publiek te informeren, te overtuigen en te betrekken. Activisme en het verlangen naar een andere leefstijl zijn belangrijke drijfveren in het werk van deze studenten.

Liset Geerlings creëerde outfits met gevonden materialen, zoals matrassen, en gebruikt deze collectie in een performance. Zo zet ze mode in om een trans disciplinaire totaalbeleving te bewerkstelligen die eigen is aan haar werkwijze. Fashion communicator Nicky Groenewoud maakte drie films, waarin ze haar kritische visie laat zien op de huisdierenproductensector die antropomorfisme inzet als marketingmiddel. De films werden geselecteerd door het Berlin Fashion Film Festival en zijn daar inmiddels lovend ontvangen.

Afstudeerders 2015:

Janina Volkmer Janina Volkmer
Merel Weijgers Merel Weijgers
Elysanne Schuurman Elysanne Schuurman
Carlijn Gubbens Carlijn Gubbens