HKU

De eindexamenkandidaten van de bacheloropleiding Fashion Design en Fashion Communication presenteerden zich op donderdag 13 juni tijdens de HKU Graduation Show 2013.

HKU Graduation Show 2013

Terugblik: Herwaardering van de mannencollectie tijdens Graduation Show van HKU Fashion

Vijf mannencollecties maar liefst telde de tot tweemaal toe uitverkochte Graduation Show op 13 juni van HKU Fashion. “Een opvallende tendens die je ook bij de andere modeopleidingen in Nederland ziet,” zegt Wim Ewals, hoofddocent HKU Fashion. HIj spreekt van een herwaardering van de mannencollectie. Toch werkte nog 75% van de studenten aan damescouture. Ewals typeert de modeshow in zijn geheel als "een eclatant succes."

De mannencollecties waren toegankelijk en karakteristiek. Van de jongensachtige collectie van Bettie Boersma tot de koningsgewaden van Iris Terol. Angela Bouwer's collectie oogde comfortabel door warm materiaalgebruik en snit, die van Ynchomar Dosset juist krachtig door het heldere lijnenspel en strak gesneden colberts in legergroen en zakelijk diepblauw. De mannencollectie van Sanne van der Wal toonde oogstrelende kleurcombinaties en grootse, gedetailleerde bovenstukken.

Opvallend was de damescollectie van Aniel Algoe waar zware wol en organza gecombineerd werden met oplichtende sierlijke gouden details. Met sculpturale vormen en perfect geregisseerde plooien creëerde Algoe ‘The New Ethnic Dutch’: een collectie waarin Nederlandse klederdracht met Calvinistische ondertoon en het oosterse idee dat kleding een verlengstuk van het lichaam is “evolueren tot een nieuw beeld,” aldus Algoe.

Bij Wenda Harmsen werd allereerst de aandacht getrokken door het absurdisme van het schoeisel: een hak die in de grond lijkt te verdwijnen en een neus die niet naar voren, maar omhoog steekt. De no-nonsensehouding van de modellen – handen diep in de zakken – en uitzonderlijke materiaalcombinaties van warme geruite stoffen, grof vlechtwerk en rubbercoatings maken het fascinerende beeld compleet.

Anbasja Blanken nam voor haar collectie 'The Shakhinah glory' het mystieke licht als uitgangspunt. "Ik introduceer de komst van vrouwen uit het verlichte koninkrijk, zij die verwijzen naar de hoogste staat van heiligheid, zij die door hun sluier heen het pad verlichten, zij die de kracht bezitten om de mensheid te leiden tot een hoger bewustzijn." De silhouetten kenmerkten zich door de hoge taille, strakke lijfjes met sculpturale cirkelvormen en wijd uitlopende broeken.

De industriële hal Zijdebalen vormde voor het derde jaar op een rij het decor voor de afstudeercollecties van de modestudenten. Naast de collecties van Fashion Design werden daar de projecten van Fashion Communication getoond, die tevens functioneerden als decor van de show. In de projecten van Fashion Communication viel op dat veel van het werk de samenleving aanspoort om het bijzondere in alledaagse dingen te zien en persoonlijke creativiteit te ontwikkelen. "Het maatschappelijk bewustzijn onder studenten is groot," aldus Wim Ewals.

Studenten Fashion Design

Aniel Algoe, website
Anbasja Blanken, website
Clemence de Beer, website
Bettie Boersma, website
Angela Bouwer, website
Daniek van Doorn, website
Ynchomar Dossett, website
Marieke van Geffen, website
Wenda Harmsen, website
Carmen Hendriks, website
Charlotte Kiekebos, website
Marina Martirosova, website
Roxanne Mion, website
Wagma Momand, website
Eva Reuvers, website
Jess Tak, website
Iris Terol, website
Naomi Timan, website
Esmay Hijmans, website
Sanne van der Wal, website
Petra Schuddeboom, website

Studenten Fashion Communication

Marijke Aarntzen, website
Elsemarijn Bruijs, website
Maud Donga, website
Marleen Elenbaas, website
Angela Groen, website
Christina Guseva, website
Marjoleine de Mulder, website
Dorothée Saladin
Sanne Sanders, website
Sacha Verbeek, website
Emma Walch, website

Ynchomar Dosset Ynchomar Dosset