HKU

De nieuwe generatie ontwerpers in Fashion Design en Fashion Communication lieten hun eindwerk zien op donderdag 14 juni 2012.

Bekijk de video

Terugblik

'HKU Fashion toont smoel', aldus Wim Ewals, hoofddocent Fashion Design aan de HKU na de Fashion Graduation Show. De show vond afgelopen week plaats in de industriële hal De Zijdebalen te Utrecht die tot twee maal toe vol zat met publiek. De getoonde collecties waren zeer divers; van minimalistische eenvoud naar drama, van ingehouden soberheid tot exuberant materiaalgebruik en kleurexplosie. Twintig studenten Fashion Design toonden hun werk op de catwalk en vier studenten Fashion Communication exposeerden. Nieuw was de Pop-up store waar limited editions te koop waren van eindexamenstudenten en succesvolle alumni.

Opvallend was de collectie van Sabine Staartjes. Niet enkel door het explosieve kleurgebruik, maar vooral door de vele verschillende subtiele of overduidelijke verwijzingen naar weefsels, klederdracht en kledingstijlen. In materiaal, silhouet en techniek smolt het geheel samen tot een uitgesproken collectie. De modellen van Jasper van den Burg trokken de aandacht door de onnatuurlijke houdingen die zij -gedwongen door de kledingstukken- moesten aannemen. Geïnspireerd op het muteren van dieren om het ideale uiterlijk te krijgen, liet hij zien hoe de modellen door hoge heupuitsnedes, hoge kragen of gebogen corset een heel andere lichaamsvorm kregen. Judith van Vliet ging uit van de westerse uniformiteit. Een klassieke basis, geïnspireerd op het pak, werd gecombineerd met zeer verrassend materiaalgebruik. Grote wuivende kragen van houten prikkers en elementen in vlecht- en knoopwerk maken de collectie levendig. Deze constructies hadden duidelijk historische verwijzingen naar bijvoorbeeld de crinoline.

HKU Fashion

De modestudent van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is ondernemender dan ooit. Ondanks de recessie en bezuinigingen manifesteren afgestudeerden en zittende studenten zich op diverse terreinen. HKU-studenten wonnen eerder dit jaar de Elle Styling Award (Maaike Staal), de Triumph Inspiration Award (Kris van Loon en Carlijn Gubbens) en Green Fashion Competition (Jitske Lundgren: Studio Jux). Er waren succesvolle presentaties tijdens de Amsterdam Fashion Week, Designweek Milaan, In Fashion, Fashion Clash, de Academiegalerie en er werd geshowd en gepresenteerd in de Bijenkorf. Binnen deze dynamiek past de Graduation Show 2012.

Studenten Fashion Design

Josje Bruijn
Jasper van den Burg
Roxanne Delfgou
Lieke Ewalds
Puck Huizenga

Fenja Ifigenia Ikonomou
Marinda van der Klooster
Roswitha Leuwol
Dagmar Lindeijer
Ulrika Menig

Inge Muijselaar
Paulien Ooms
Ilse Oosterhoff
Catharina van Rooijen
Sanne Smits
Sabine Staartjes
Rianne Suk
Jessica den Uijl
Marian Versluijs
Judith van Vliet

Studenten Fashion Communication

Alexandra Meijer
Marieka Ratsma
Merel Visser
Shenny Voet

Fashion Design
Fashion Design
Fashion Design