HKU

De eindexamenkandidaten van de bacheloropleiding Fashion Design en Fashion Communication presenteerden zich op woensdag 15 juni tijdens de Graduation Show 2011: ‘PUT YOUR NAME DOWN’.

Verslag 2011Twaalf studenten Fashion Communication en vijftien studenten Fashion Design van de HKU toonden woensdagavond hun eindexamenwerk in de immense industriële hal de Zijdebalen in Utrecht. De twee shows, elk 350 plaatsen, waren geheel uitverkocht. Wim Ewals, hoofddocent Fashion: "Het intieme, persoonlijke karakter in een aantal collecties en geëxposeerde communicatieconcepten kwam goed tot zijn recht door het grote contrast met de grote grove ruimte waar de modeshow plaats had."

De titel van de show 'Put your name down' verwijst naar de persoonlijke handtekening van de studenten. De studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) schuwden persoonlijke en ontroerende thema's dit jaar niet. Lieneke Bück werd gegrepen door het einde van het leven van de zeshonderd kilo wegende stier Brandon uit haar Drentse geboortedorp Wittelte. Zij zocht naar een symbiotische relatie met zijn huid. In haar intieme presentatie vertelt zij met een geluidsdocumentaire en fotografie over haar liefde voor Brandon en zijn huid.

Marieke Poortman werkte vanuit het idee dat kinderen genderneutraal zouden moeten opgroeien, zodat er meer vrijheid is en meer ruimte voor zelfontplooiing zonder voorwaarden. Dit idee mondt uit in een serie strakke, maar fantasierijk gevormde poppen waarvan ledematen te verwisselen zijn als waren ze aankleedpoppen en in boekjes waarin Mik, een van de poppen, de hoofdrol speelt.

De show opende met een modeperformance van Mary Bonilla Molina, net als de voorgaande studenten afgestudeerd in Fashion Communication. Met gezichtsloze figuren in neutrale huidkleurige pakken, dan weer verbonden, dan individueel, stelde zij vragen bij identiteit. Je identiteit binnen groepen, binnen social media en de vermenigvuldiging en oppervlakkigheid van de contacten die we op die manier aangaan stond hierin centraal.

Ewals: "Identiteit is altijd een centraal thema binnen de mode, maar hoe een student hiermee omgaat is persoonlijk. Bij de geëxposeerde werken van Fashion Communication vind je een aantal inhoudelijk erg sterke werken, waarbij emotie niet geschuwd werd."

Bij Britt Schoorl stond de mooie persoonlijke ervaring van het onder water zijn centraal. Zij wilde een collectie maken die voelt alsof je gewichtsloos onder water zweeft. A-symmetrische, ronde lijnen en gelaagdheid van transparante en niet-transparante stoffen in wit en donkergrijze tinten geven dit gevoel weer. Ellen Esbroek gebruikte juist haar grootste angst als inspiratie: "Wat nou als je ontdekt dat je niet tevreden bent met wat je ziet, wanneer je terugkijkt op je leven?" Haar collectie is gemaakt als een ideaalbeeld van het leven: groots. Vervolgens heeft zij de collectie bewerkt tot de draagbare menselijke maat. De opvallende en harde kleuren maken dat je gezien wordt, "geloof in jezelf", aldus Esbroek.

Natalie de Koning sloot de show stijlvol af met een tot in detail afgewerkte, stijlvolle collectie met jaren dertig silhouet. Hooggesloten blouses gedragen in meerlaagse lange rokken gemaakt van soepelvallende stoffen. De details in geometrische vormen deden nog het meest denken aan Art Deco architectuur. In haar materiaalgebruik zocht De Koning steeds naar duurzame en natuurlijke oplossingen. Stoffen werden bijvoorbeeld geverfd in thee of in een waterzuiveringsfabriek.

Fashion Design
Fashion Design
Fashion Design