HKU

Wil je verder met presentatietechnieken en ruimtelijke vraagstukken? Dan kun je bij HKU kiezen voor de Associate degree Design Connected Spaces. Deze studie sluit aan op mbo, niveau 4.

Wat leer je?

Je ontwikkelt je in twee jaar tot een ’beeldende verbinder’ tussen ontwerpers, opdrachtgevers, klanten en gebruikers. Je leert via nieuwe werkwijzen passende ontwerpoplossingen, visualisaties, schaalmodellen of virtuele opstellingen maken, ook in co-creatie.


Je bereidt uitdagende presentaties voor. Met een grote variatie aan beeldende middelen leer je het publiek mee te nemen in de ideeën van de ontwerpers, en laat je klanten voelen en beleven hoe het ontwerp is bedoeld.


Tijdens je opleiding maak je je de volgende dingen eigen:

  • Je leert om met diverse technieken presentaties te maken; van perspectief tekenen tot VR.
  • Je leert na te denken over welke presentatievorm het beste bij een bepaalde situatie past.
  • Je leert te luisteren naar verschillende belangen en weet die visueel te representeren zelfs live tijdens gesprekken.
  • Je leert samen te werken met ontwerpers en te schakelen met opdrachtgevers en verschillende belanghebbenden.
  • Je krijgt zicht op het veld van complexe ruimtelijke vraagstukken en welke belangen daarin een rol spelen.

Voor wie?

Heb je een mbo-4 opleiding in bouwkunde, interieur, meubel of hout? En ben je gek op styling, vormgeving, materiaal, kleur? In de associate degree Connected Spaces van HKU Design werk je met ontwerpers maar ook met opdrachtgevers, klanten en gebruikers. Omdat je kijk hebt op ruimte, mensen en materialen kan je een goede verbindende schakel tussen al deze partijen zijn.

Na je studie

De vraag naar professionals in het gebied van ruimtelijke herbestemmingen en belevingen is groeiende. Na het voltooien van de Ad Design in Connected Spaces heb je een diploma waarmee je aan de slag kunt als visuele connector in het gebied van social design, herbestemming en visuele belevingen/experience design. Je werkt bijvoorbeeld voor gemeentes, architectenbureaus en woningcorporaties. Voorbeelden van bedrijven (ontwerpbureaus) in dit gebied zijn Tinker, Hypsos, D/Dock architecten en Schaalwerk.

Ook kun je kiezen voor een vervolgstudie, zoals de bachelor Spatial Design bij HKU Design.

Waarom Connected Spaces bij HKU?

HKU heeft als speerpunt nieuwe verbindingen en nieuwe toepassingen. Connected Spaces gaat bij uitstek om het kunnen leggen van verbindingen.


Binnen HKU Design hebben we vanuit Spatial Design en de Master Interior Architecture een goede kijk op de ruimtelijke vraagstukken van nu. Door ons projectonderwijs zijn we in staat om een hands-on leeromgeving te bieden.


Omdat je studeert aan een kunsthogeschool leer je niet alleen veel over het vak, we leren je ook om over de grenzen van jezelf en je werk te kijken. Je wordt een ontwerper met een brede blik die zich in de samenleving kan bewijzen. Als studeren je goed bevalt, kun je na afronding van dit programma toelating doen voor de bachelor HKU Spatial Design. Hier gelden een aantal vrijstellingen voor onderdelen die je al hebt gevolgd.

Aanmelden en toelating

Je kunt jezelf aanmelden voor deze nieuwe studie met een voorinschrijving. Je dient bij aanvang van de studie te beschikken over een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig/hoger.


Nadat je aanmelding is verwerkt, ontvang je via e-mail een uitnodiging voor de toelatingsdag en informatie over het uploaden van je portfolio, de motivatiebrief en de thuisopdracht.

Lees verder

Wat heb je nodig?

Naast het collegegeld, dien je rekening te houden met uitgaven voor een laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro), potlood/papier en gereedschap/materiaal per project.

Verschillen Ad en bachelors bij HKU Design

Tijdens het tweejarige Ad-programma werk je samen aan concrete producten die een antwoord zijn op ontwerpvragen van anderen. Daarnaast werk je aan een set skills die je direct kunt toepassen in de praktijk Je wordt opgeleid als een belangrijke schakel in het ontwerpproces. Je leert op verschillende manieren experimenteren met technieken en zoeken naar achtergronden van een opdracht en naar manieren om te communiceren. Je past deze in verschillende situaties toe.


Tijdens de vierjarige bachelors bij HKU Design leer ook je de vraag achter de vraag te analyseren bij een ontwerpopdracht. Dit doe je voordat je met een uitwerking komt. Je besteedt veel tijd en aandacht aan de voorbereiding en de betekenis van je werk. Dit proces vergt een persoonlijke benadering: naast het doen van onderzoek reflecteer je voortdurend op jezelf en je projecten. We vragen van een afgestudeerde van een bachelor opleiding bij HKU Design dat hij of zij een eigen signatuur heeft die tot uitdrukking komt in de positie die hij of zij inneemt ten opzichte van opdrachtgevers, ontwerpvraagstukken en actuele thema’s.

Vragen?

Kom naar de Open Dag van HKU Design of stuur een mailtje naar sz@hku.nl.

Op 8 februari 2018 organiseren we een extra informatiemiddag van 16:00 tot 18:00 uur op de Ina Boudier-Bakkerlaan 50. Heb je interesse? Geef dit aan via de mail. Deelname is gratis.

Feiten

• Associate degree Design Connected Spaces (Deze nieuwe studie wacht nog op formele goedkeuring vanuit de overheid)

• Verwachte start 1 september 2018

Collegegeld hbo en ov-studentenkaart zijn van toepassing

• Tweejarige studie van 120 studiepunten

Informatiemiddag 8 februari

Op 8 februari 2018 organiseren we een informatiemiddag van 16:00 tot 18:00 uur op de Ina Boudier-Bakkerlaan 50. Heb je interesse? Geef dit aan via de mail. Deelname is gratis.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Je behaalt een diploma op het niveau dat ligt tussen mbo niveau-4 en hbo-bachelor. Na twee jaar kun je alsnog besluiten om door te studeren voor een hbo-bachelordiploma of te gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.

Goed om te weten

Deze nieuwe opleiding wacht nog op goedkeuring van de NVAO. De minister van OCW heeft inmiddels ingestemd met het plan van HKU om deze studie aan te bieden.

We hopen in het voorjaar - maar uiterlijk juni 2018 - het definitieve akkoord voor start van deze nieuwe opleiding binnen te hebben. HKU is niet aansprakelijk voor eventuele schade die kan ontstaan indien het programma onverhoopt niet doorgaat.