HKU

Associate degree Design Connected Spaces: de opleiding tot beeldend verbinder van de toekomst in de wereld van ruimtelijk ontwerp.

Heb jij verbeeldingskracht en affiniteit voor ruimtelijke vraagstukken? Kies dan voor de Associate degree Design en word de verbinder van de toekomst in de wereld van ruimtelijk ontwerp. Deze studie sluit aan op mbo, niveau 4.

Wat doet een Beeldend Verbinder?

Als ‘schakel’ tussen ruimtelijk ontwerpers, andere opdrachtgevers en gebruikers, kun je verschillende rollen hebben.


Bijvoorbeeld:

●    Je bent de rechterhand van een tentoonstellingsmaker en werkt haar of zijn ontwerpen uit. Hierbij houd je altijd rekening met de mensen die de ruimte moeten gaan gebruiken, en verwerk je hun vragen of wensen in de details van je ontwerp.

●    Je maakt een interactief bordspel van een ontwerp voor bijvoorbeeld een woonwijk, om betrokkenheid en interactie tussen toekomstige bewoners en hun omgeving te  stimuleren.

●    Je ontwerpt een 3D-rondleiding door het interieur van een nieuwe festivallocatie, waardoor alle belanghebbenden een goed beeld krijgen van hoe het er straks uit gaat zien.


Als Beeldend Verbinder ben je een ‘vertaler’ en ‘visueel verteller’ van de ontwerpen van anderen. Je bent een uitvoerend ontwerper: Je kunt ontwerpen voor je zien, begrijpt hoe ze gaan werken voor de gebruikers, én je kunt het ‘verhaal’ erachter beeldend vertellen. Dat maakt van jou een unieke verbinder tussen de ontwerper, de opdrachtgever en de mensen die met het ontwerp te maken krijgen. Deze opleiding is heel geschikt voor je als je een doener en maker bent, maar ook visie hebt en graag op een verdiepende manier werkt. In het werkveld is grote behoefte aan mensen die deze dingen combineren.

Wat leer je?

Het doel van de opleiding is een zo goed mogelijke aansluiting met het werkveld te creëren door met echte projecten en echte opdrachtgevers te werken. Zodat jij de verbinding met het werkveld straks ook makkelijker kunt maken.

Praktisch gezien betekent dit dat je leert:
●    Met diverse technieken en werkwijzen presentaties te maken; van perspectieftekenen en schaalmodellen tot virtual reality.
●    Nadenken over welke presentatievorm het beste bij een bepaalde situatie past. Met verschillende beeldende middelen neem je het publiek mee in de ideeën van de ontwerpers, en laat je klanten voelen en beleven hoe het ontwerp is bedoeld.
●    Luisteren naar verschillende belangen en die visueel te representeren, zelfs live tijdens gesprekken.
●    Samenwerken met ontwerpers, en schakelen met opdrachtgevers en verschillende belanghebbenden.
●    Hoe het veld van complexe ruimtelijke vraagstukken in elkaar zit, en welke belangen daarin een rol spelen.
●    Je eigen signatuur te vinden in je beeldende kwaliteiten en een professioneel portfolio op te bouwen.

Meer weten over deze nieuwe studie en jouw mogelijkheden?

AD Design Connected Spaces organiseert nog een online voorlichtingsmoment en -toelating voor mensen die in september 2020 willen starten.


• Online info-ochtend AD-CS: dinsdag 30 juni van 10 tot 12 uur
• Online toelating van AD-CS: maandag 17 augustus van 13 tot 15 uurWil je hieraan deelnemen? Stuur dan een e-mail naar communicatie.design@hku.nl, je ontvangt dan een ZOOM-link.

Waarom deze opleiding kiezen?

●    Je leert een unieke combinatie van praktische vaardigheden enerzijds, en begrip van de  wereld van ruimtelijke ontwerpen en de gebruiker anderzijds.
●    Omdat je studeert aan een kunsthogeschool leer je niet alleen veel over het vak, we leren je ook om over de grenzen van jezelf en je werk heen te kijken. Je wordt een ontwerper met een brede blik die zich in de samenleving kan bewijzen.
●    Binnen HKU Design hebben we vanuit Spatial Design en de Master Interior Architecture een goede kijk op de ruimtelijke vraagstukken van nu. Door ons projectonderwijs kunnen we een hands-on leeromgeving bieden.
●    In het werkveld is grote vraag naar mensen die praktische vaardigheden en visie combineren. Vanwege jouw combinatie van competenties ben je breed inzetbaar.

Voor wie?

Heb je een mbo-4 opleiding in bouwkunde, ruimtelijk ontwerp of interieur? Heb je kijk op ruimte, mensen en materialen? En ben je gek op styling en vormgeving? Dan pas je goed in de associate degree Connected Spaces van HKU Design.

Na je studie

De vraag naar professionals in het visualiseren, goed vertalen en laten ervaren van een projectplan of ontwerp binnen ruimtelijke vraagstukken en ruimtelijke herbestemmingen groeit. Na het voltooien van de Ad Design in Connected Spaces heb je een diploma op HBO-5 niveau waarmee je aan de slag kunt als visuele verbinder op het gebied van social design, herbestemming en visuele belevingen/experience design. Je werkt bijvoorbeeld voor gemeenten, architectenbureaus en woningcorporaties. Voorbeelden van bedrijven (ontwerpbureaus) in dit gebied zijn Tinker, Hypsos, D/Dock architecten en Schaalwerk.


Als studeren je goed bevalt, kun je na afronding van dit programma doorstromen naar een bachelor. Wanneer je kiest voor een bachelor bij HKU volgt de toelatingsprocedure van de studie die je kiest. Afgestudeerde studenten Ad Design Connected Spaces kunnen na toelating een verkort traject doen bij de Bachelor Design Product Design of Spatial Design met vrijstelling van programmaonderdelen uit jaar 1 en 3. Daarmee is het mogelijk om je bachelordiploma na twee jaar studie te behalen.

Aanmelden en toelating

Je kunt jezelf aanmelden voor deze nieuwe studie via Studielink. Je dient bij aanvang van de studie te beschikken over een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig/hoger.


Nadat je aanmelding is verwerkt, ontvang je via e-mail informatie over het uploaden van je portfolio, de motivatiebrief en de thuisopdracht.

Lees verder

Wat heb je nodig?

Naast het collegegeld, dien je rekening te houden met uitgaven voor een laptop (bij voorkeur Apple, MacBook Pro), potlood/papier en gereedschap/materiaal per project.

Vragen?

Kom naar één van de open middagen of de Open Dag van HKU Design of stuur een mailtje naar sz@hku.nl.

Feiten

• Associate degree Design Connected Spaces (CHROHO-code 80144)

• Start 1 september 2020

Collegegeld hbo en ov-studentenkaart zijn van toepassing

• Tweejarige studie van 120 studiepunten

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Je behaalt een diploma op het niveau dat ligt tussen mbo niveau-4 en hbo-bachelor. Na twee jaar kun je alsnog besluiten om door te studeren voor een hbo-bachelordiploma of te gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven.