HKU

De Jan Zumbrink Prijs voor studenten HKU Fine Art wordt jaarlijks uitgereikt aan twee afstuderenden. De prijs bestaat uit een oorkonde, het juryrapport en tweemaal een bedrag van 5000 euro, en wordt uitgereikt in de eindexamenperiode.

Sam Hersbach en Lieve Rutte winnaars Jan Zumbrink Prijs 2017

Studenten Sam Hersbach en Lieve Rutte zijn de winnaars van de Jan Zumbrink Prijs 2017. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan twee afstudeerders van de bacheloropleiding Fine Art aan HKU Beeldende Kunst. De winnaars maakten van de kanshebbers de meeste indruk op de jury en ontvangen ieder een geldprijs van 5000 euro.

De jury was onder de indruk van de algehele kwaliteit van de selectie aan jonge afstudeerders en de veelzijdigheid van het getoonde werk. In een welhaast museale ambiance van de grote hal van de Pastoefabriek presenteerde de kunstenaars zich professioneel en vaak ook ambitieus. De jury had waardering voor de sterke en zeer eigen presentaties van de acht talentvolle genomineerden van de Jan Zumbrink Prijs 2017.

Juryrapport
Over Sam Hersbach:
Sam overtuigde de jury niet alleen in zijn authentieke benadering van het medium schilderkunst maar ook in de wijze waarop hij zijn achterliggende gedachten voor het voetlicht bracht. Zijn enthousiasme trok de jury met overtuiging en plezier in zijn extensies van droombeelden en gedachten rondom ritueel en taal. De benadering van zijn werk, waarin ook de periferie van het schilderij een grote rol speelt, bood ook een goede inkijk in zijn manier van kijken en denken en de organische samenhang van elementen. De toevoeging van zijn mooie bevreemdende titels bleken daarbij een goede keuze. Samenvattend zag de jury een op zichzelf staande wereld rondom verwijzingen naar een fictieve toekomst, vol van slappe vormen, fallische connotaties, vuil kleurgebruik en bovenal een zeer eigen taal.

Over Lieve Rutte:
De jury was direct bijzonder getroffen door Lieve's ontwapenende snoepwinkel vol van verleiding en verlangen. De presentatie biedt een intuïtieve, open, en frisse inkijk in wat een beeld kan zijn en hoe het een direct effect kan hebben op de toeschouwer. Werk dat maakt dat je je er direct mee wilt verhouden. Lieve gebruikt iconische, huishoudelijke elementen, die opvallend genoeg, verder niet benoemt worden maar die als contextloze non-narratieve objecten worden ingezet. Een onderzoek naar huid, langs schimmelige, organische en natuurlijke oppervlakten blijkt de achtergrond voor een belangrijk deel van dit spel. Het toont het vermogen van Lieve om zich via een persoonlijke fascinatie voor materiaal en structuren via letterlijk en figuurlijk glansrijke resultaten en erotische tactiliteit die doet watertanden tot een zeer eigen verbeelding te komen. Dit maakt zeer nieuwsgierig naar toekomstige ontdekkingen.

Over de Jan Zumbrink Prijs

Jan Zumbrink publiceerde en schreef kunstkritieken, onder andere voor het Haarlems Dagblad. Ook werkte hij als docent kunstgeschiedenis aan de HKU. Hij overleed in 2004. In zijn studententijd in Utrecht organiseerde Jan Zumbrink met studiegenoten in de Neudeflat een tentoonstelling met onder andere werk van Peter Heisterkamp - een student van de beeldhouwer Joseph Beuys - later zeer bekend geworden onder het pseudoniem Blinky Palermo. De kunstenaar schonk Jan Zumbrink als dank voor de tentoonstelling een geëxposeerd werk.

Om iets terug te doen voor haar bevlogen partner, verkocht mevrouw Lieve Hanssen enkele jaren geleden het werk van Palermo aan een Duitse verzamelaar en zocht contact met de HKU om de opbrengst een goede bestemming te geven. Volgens Faculteitsvoorzitter Harrie Peters zullen zowel Blinky Palermo, alswel Jan Zumbrink, - van welke onvermoede plek of plaats naar ons kijkend -, het meer dan eens zijn met de transformatie van een kunstwerk in een prijs voor jonge kunstenaars. In deze transformatie speelt natuurlijk Lieve Hanssen, de partner van Jan Zumbrink, een grote rol. Zij doneerde en maakte daarmee de prijs mogelijk.

Jury
De jury bestond uit Harrie Peters, Henk Visch, Maria Roosen, Marjolein Rothman en Floor van Keulen.

Kandidaten: Chris Rijk, Emiel Zeno, Mariaan van den Berg, Nuni Weisz, Anouk van Zwieten, Lieve Rutte, Sam Hersbach, Bente Langendijk.

Eerdere winnaars

2016: Rick van Eyk en Hilke Walraven
2015: Tami Panik Harmony Vibberstoft en Lisanne Ruim
2014: Tim Hollander en Frederique Jonker
2013: Elise ‘t Hart en Frank Meppelink
2012: Sofía Montenegro en Aårab
2011: Igor Kutoesjev en Bas van der Wal
2010: Jasper Griepink en Martien van den Hoek
2009: Jolijn de Wolf en Koen Schoonhoven