HKU

De Jan Zumbrink Prijs voor studenten HKU Fine Art wordt jaarlijks uitgereikt aan twee afstuderenden. De prijs bestaat uit een oorkonde, het juryrapport en tweemaal een bedrag van 5000 euro, en wordt uitgereikt in de eindexamenperiode.

Rick van Eyk en Hilke Walraven winnaars Jan Zumbrink Prijs 2016

Studenten Rick van Eyk en Hilke Walraven zijn de winnaars van de Jan Zumbrink Prijs 2016. Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan twee afstudeerders van de bacheloropleiding Fine Art aan HKU Beeldende Kunst. De winnaars maakten van de 39 kanshebbers de meeste indruk op de jury en ontvangen ieder een geldprijs van 5000 euro.

Rick van Eyk is schilder, maar plaatst zijn werken doelbewust als installatie in de ruimte waarin zij zich bevinden. Daardoor betrekt hij de vloer en de wanden bij zijn kunstwerken door er elementen toe te voegen zoals aluminium strips aan de wanden en proppen poetsdoek, vastgekleefd op de vloer. Multimediakunstenaar Hilke Walraven creëert volgens de jury een 'laboratorium' of 'machinekamer', die als een ontmoetingsplek schijnbaar als sociale ruimte fungeert en waarin duidelijk wordt dat vrijwel alles met de hand gemaakt is of moet worden.

Juryrapport
De jury had het volgende over Rick te zeggen: "Een schilder, slim en getalenteerd. Een brutale gast die stevig in zijn schoenen staat, abstract werker met een goede energie. Een man van weinig woorden of uitleg, die zijn plan met het werk toont door de schilderijen te verbinden aan de ruimte van het atelier of de toonzaal door muren en vloer met losse elementen die aan de schilderkunst ontspruiten uit te breiden, in vernieuwing te verrijken. Zijn familienaam is als in oude traditie: van Eyk."

Over Hilke Walraven: "de vrouw die een geheel eigen wereld creëert, die met een vergrootglas naar de buren kijkt, de haast van iedereen reduceert, associatief een ontmoetingsplek, haar laboratorium, bestiert met altijd zelf vervaardigde ingrediënten. In deze sociale ruimte als het ware, dicht bij de kern van haar artistieke denken probeert te blijven door vriend en collega voor de thee uit te nodigen en daarmee de beeldende kunst groots en zuiver houdt."

Over de Jan Zumbrink Prijs

Jan Zumbrink publiceerde en schreef kunstkritieken, onder andere voor het Haarlems Dagblad. Ook werkte hij als docent kunstgeschiedenis aan de HKU. Hij overleed in 2004. In zijn studententijd in Utrecht organiseerde Jan Zumbrink met studiegenoten in de Neudeflat een tentoonstelling met onder andere werk van Peter Heisterkamp - een student van de beeldhouwer Joseph Beuys - later zeer bekend geworden onder het pseudoniem Blinky Palermo. De kunstenaar schonk Jan Zumbrink als dank voor de tentoonstelling een geëxposeerd werk.

Om iets terug te doen voor haar bevlogen partner, verkocht mevrouw Lieve Hanssen enkele jaren geleden het werk van Palermo aan een Duitse verzamelaar en zocht contact met de HKU om de opbrengst een goede bestemming te geven. Volgens Faculteitsvoorzitter Harrie Peters zullen zowel Blinky Palermo, alswel Jan Zumbrink, - van welke onvermoede plek of plaats naar ons kijkend -, het meer dan eens zijn met de transformatie van een kunstwerk in een prijs voor jonge kunstenaars. In deze transformatie speelt natuurlijk Lieve Hanssen, de partner van Jan Zumbrink, een grote rol. Zij doneerde en maakte daarmee de prijs mogelijk.

Jury
De jury bestond uit oud-faculteitsvoorzitter Harrie Peters, externe deskundigen en beeldend kunstenaars Maria Roosen, Sjoerd Buisman en Henk Visch en docenten tekenen en schilderen Floor van Keulen en Titus Nolte.

Eerdere winnaars

2015: Tami Panik Harmony Vibberstoft en Lisanne Ruim
2014: Tim Hollander en Frederique Jonker
2013: Elise ‘t Hart en Frank Meppelink
2012: Sofía Montenegro en Aårab
2011: Igor Kutoesjev en Bas van der Wal
2010: Jasper Griepink en Martien van den Hoek
2009: Jolijn de Wolf en Koen Schoonhoven