HKU

Het werkveld van de kunsteducatie is altijd in beweging.
Het aanwakkeren van creativiteit kan op allerlei manieren en op onverwachte plekken.

Voorbereiding op je latere beroep

Je krijgt een eerstegraads lesbevoegdheid en kunt werken als docent, maar ook in projecten of als zelfstandig beeldend kunstenaar. Binnen dit brede vakgebied kun jij zelf je koers bepalen.

Met een diploma kun je beeldende vakken, CKV, het vak kunst geven en interdisciplinair lesgeven in het onderwijs op eerstegraads niveau en in het diverse werkveld van de buitenschoolse kunsteducatie. Maar je kunt bijvoorbeeld ook als beeldend kunstenaar gaan werken, projecten leiden op het gebied van kunsteducatie, cursussen geven of interdisciplinaire projecten opstarten en uitvoeren. Het is een brede opleiding die veel mogelijkheden biedt tot het verkrijgen van betaald werk.

Mogelijke beroepen

Aan de slag als docent? Educatief medewerker in een museum? Organisator van projecten in de buurt? Of als beeldend kunstenaar met veel oog voor de omgeving?

Het creatieve werkveld is altijd in ontwikkeling. Er ontstaan steeds nieuwe rollen, technieken en werkgebieden. In de praktijk blijken veel kunsteducatoren op meerdere terreinen actief.

Wat doen oud-studenten nu?

Tessa Hendriks volgde na de bachelor Docent Beeldende Kunst en Vormgeving installatiekunst aan het KASK in Gent. Naast HKU-docent is ze ook boomhutten- en communitykunstenaar. Ze werkt het liefst in de publieke ruimte, waar ze tijdelijke sociale sculpturen maakt. Waaronder ‘het werkplaatsje’ in Amsterdam West: een kinderkunstwerkplaats waar kinderen in de wijk samen denken, ontwerpen en bouwen.

www.erzijnteweinigboomhutten.com

Interview

'Mijn eigen fascinatie kan ik nu bij anderen aanwakkeren'

Lees verder