HKU

Maak je zelf kunst én wil je graag je liefde voor kunst overdragen? Met de deeltijdopleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving verdiep je je vakinhoudelijke en didactische skills, en werk je in twee jaar toe naar een bevoegdheid waarmee je les kunt geven in het beeldende kunstvak in het basis- en voortgezet onderwijs.

Wat maakt onze deeltijdopleiding bijzonder?

Wij zien een kunsteducator als iemand die zelf een grote passie heeft om kunst te maken én die anderen daarin graag meeneemt. Wat betekent dat voor de deeltijdopleiding?


  • Je didactische skills worden enorm versterkt: wij geven je het gereedschap om in allerlei verschillende omgevingen creativiteit aan te wakkeren. Je bent na de opleiding bevoegd om les te geven in het onderwijs op tweedegraads en eerstegraads niveau, maar ook in de buitenschoolse kunsteducatie.
  • Je leert ondernemend denken en kansen grijpen om zelf creatieve (samenwerkings)projecten op te starten, binnen de klas en daarbuiten.
  • De opleiding is verdiepend voor je eigen werk: doordat je bijvoorbeeld je kennis over kunst en cultuur uitbreidt, leer je ook op nieuwe manieren naar je eigen makerschap kijken.
  • Je studeert vooral 's avonds en thuis, dus je kunt deze opleiding volgen naast het werk dat je nu doet.

Voltijd

Je kunt deze opleiding ook in voltijd volgen.

Lees verder

Wat leer je

Je verbreedt je kennis van kunst en cultuur: je gaat veel zien, bespreken en leert je inzichten overdragen. Je krijgt psychologie, (vak)didactiek en loopt stages, waardoor je leert werken met verschillende doelgroepen, methodes en didactische werkvormen. In twee jaar haal je een onderwijsbevoegdheid waarmee je kunt lesgeven op eerstegraads niveau, in beeldende vakken, CKV en het vak kunst. Die bevoegdheid geldt voor alle schooltypes, dus ook in de bovenbouw van havo, vwo en het hoger beroepsonderwijs.

Lees verder

Voor wie is deze studie?

Ben je afgestudeerd als beeldend kunstenaar of vormgever? Of werk je in de kunsteducatie en heb je een relevante hbo-opleiding? Dan sluit deze bachelor goed aan. Na de opleiding kun je aan de slag als kunstdocent in het voortgezet onderwijs, het mbo of als educatief medewerker bij een culturele instelling. Je kunt ook samen met anderen exposities organiseren, voor musea educatieve producten ontwerpen of interdisciplinaire kunstprojecten uitvoeren.

De deeltijdopleiding is een goede keuze als je iemand bent die door anderen creatief uit te dagen, zelf ook beter en creatiever wordt.

Aanmelden en toelating

Om te worden toegelaten tot de opleiding dien je te beschikken over een relevante hbo-kunstdiploma. Daarnaast is er een toelatingsprocedure.


Op de pagina "Aanmelden en toelaten" kun je meer lezen.

Feiten

• Graad: Bachelor of Education (CROHO-code 39100)

• Deeltijdstudie van 2 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU Beeldende Kunst

• Mogelijke vervolgstudie: Master Kunsteducatie

Studiekosten