HKU

Joost Elschot (afgestudeerd Fine Art, juni 2015), won een stipendium van Stichting Stokroos: een residence van vier maanden in Berlijn. Inmiddels is zijn werkperiode ten einde en presenteerde hij onlangs in Berlijn zijn eindwerk, de performance 'Good Pizza, Bad Pizza'.

Good Pizza Bad Pizza

Vier maanden in Berlijn

Joost was in Berlijn voor een werkperiode van vier maanden in Kunstfabrik am Flutgraben. Joost is daarmee de vierde Fine Art student die een recidence ontving van Stichting Stokroos.

 

Good Pizza, Bad Pizza

Op zondag 17 januari 2016 presenteerde Joost zijn performance ‘Good Pizza, Bad Pizza’ in het Schlesischer Busch, Berlijn. ‘Good Pizza, Bad Pizza’ is een combinatie van een tentoonstelling en een keukensituatie.

 

Elschot creëert een ontmoetingsplek waar mensen van gedachten kunnen wisselen. Hij nodigt het publiek en passanten uit om een stuk pizza te kopen die hij aan het maken is. Ze kunnen daarbij kiezen uit vier verschillende afbeeldingen.

 

Het uitgangspunt pizza is een bewuste keuze, dit voedsel is wereldwijd bekend en wordt geproduceerd in allerlei varianten afhankelijk van wat er lokaal verkrijgbaar is.

Hiermee verwijst Elschot niet alleen naar koken als een belangrijk cultureel en sociaal onderdeel maar ook naar de migratie van goederen en voedsel in het algemeen.

Wie heeft de pizza uitgevonden?

Waar komt de tomaat vandaan?

Wat kan er in plaats van kaas gebruikt worden als je dat niet hebt of niet eet?

 

Elschot gebruikt verschillende artistieke media om zijn werk te bouwen: een sculptuur die fungeert als keukentafel en pizzakiosk, video’s die laten zien hoe pizza gemaakt wordt in Ghana, tekeningen met verschillende soorten bier en zijn eigen humoristische manier van praten en doen terwijl hij bezig is met dit tafereel doet denken aan tv-kookshows.

Hiermee zinspeelt Elschot ook op het feit hoe diverse culturen met elkaar verweven zijn. Het doet denken aan hoe bepaalde mensen of politieke krachten binnen een samenleving proberen om een ​​zuiverheid van een (nationale) cultuur claimen. Maar volgens Elschot is een cultuur, net als een pizza, laag voor laag opgebouwd.

Elschot presenteert dit luchtig en beweegt zich makkelijk door deze presentatie en het publiek is onderdeel van dit proces tussen succes en mislukking, waarbij ze zijn goede en slechte pizza kunnen proeven. De smaak van het leven.

 

www.joostelschot.com

www.stichtingstokroos.nl2/2016