HKU

Om toegelaten te worden tot de Bachelor of Fine Art moet je naast het juiste diploma ook artistieke aanleg hebben. Dit wordt getoetst tijdens de toelating.

Vooropleiding

Je dient minimaal te beschikken over een vwo-, havo-, mbo (niveau 4)- of een gelijkwaardig diploma. Daarnaast moet je over voldoende artistieke aanleg beschikken.


Algemene toelatingseisen HKU-bachelors

Hoe werkt het?

De toelating voor deze opleiding bestaat uit de volgende stappen:
• Online aanmelden via Studielink
• Uploaden van portfolio en motivatiebrief
• Uitnodiging of afwijzing voor een toelatingsdag
• Toelatingsdag
• Positief of negatief besluit van toelatingscommissie

Na je aanmelding bij Studielink ontvang je informatie over de deadlines van het aanleveren van je digitale portfolio.

Het digitale portfolio dient een goede selectie te zijn van recent werk en moet bestaan uit:
- Minimaal 20 en maximaal 40 afbeeldingen
- Onderverdeeld in thema’s of media
Het portfolio mag niet groter zijn dan 20MB.

Op basis van je portfolio word je wel of niet uitgenodigd voor de toelatingsdag. Tijdens deze dag beoordelen we aan de hand van vastgestelde criteria of je geschikt bent en in aanmerking komt voor de studie van je keuze. Tegelijkertijd krijg jij een goed beeld van de door jou gekozen richting.

Tijdens de toelatingsdag werk je individueel, maar in gezelschap van de andere kandidaten, aan een drietal opdrachten. Op enig moment word je uitgenodigd voor een gesprek met de toelatingscommissie bestaande uit twee docenten en twee studenten van de afdeling Fine Art. Ze bekijken je meegebrachte werk, stellen daar vragen over en willen graag meer te weten komen over je motivatie, je achtergrond, je inspiratiebronnen en je verwachtingen van de opleiding.

Voor je papieren portfolio neem je een grote verscheidenheid aan werk mee: eindproducten, maar vooral ook veel schetsen, schetsboeken, ideeën waar je in de toekomst aan wilt werken en indien van toepassing, beelden van bestaande kunstwerken die je inspireren. Neem liever teveel dan te weinig mee en wees niet te streng in je selectie.

Meer over een papieren portfolio

Voor wie?

• Je moet cultureel en maatschappelijk nieuwsgierig en betrokken zijn, creatief en beeldend begaafd.
• Verder moet je over veel doorzettingsvermogen beschikken, een kritische houding hebben en zelfstandig kunnen werken.
• De studie vergt erg veel zelfdiscipline, want de motivatie moet uit jezelf en jouw fascinatie voor de wereld komen.

Kan ik me nog aanmelden?

Kijk op de centrale pagina Status Toelatingen om te zien voor welke opleidingen aanmelding nog mogelijk is.

Uitslag

Na afloop van de toelatingsdag ontvang je de uitslag per e-mail. De opleiding hanteert geen wachtlijst. Bij de toelating wordt rekening gehouden met het aantal beschikbare plaatsen.Kijk op status toelatingen of er nog plek is bij de toelating van deze opleiding.

Waar is de toelating?

Fine Art wordt gegeven aan de Pastoe Fabriek, Rotsoord 3, 3523 CL Utrecht. Op deze locatie is de toelatingstest en zal je - als je wordt aangenomen - gaan studeren.Basisopleiding

Om je goed voor te bereiden op de toelating en een portfolio op te bouwen, kun je ervoor kiezen een basisopleiding te volgen. De Brede Basisopleiding en de Basisopleiding Beeldende Kunst kun je volgen naast je middelbare school of werk en dit kan je helpen ontdekken in welke studierichting jouw kwaliteiten liggen.

Aanmelden in het kort

1. Meld je met je DigiD aan via Studielink
2. Doe toelatingsexamen
3. Schrijf je in via Studielink