HKU

De opleiding Bachelor of Fine Art and Design in Education leidt je op tot docent beeldende kunst en vormgeving.

Deeltijd

Je kunt deze opleiding ook in deeltijd volgen.

Lees verder

Wat leer je?

• Je leert lesgeven aan verschillende doelgroepen in diverse situaties en te werken met verschillende methodieken en didactische werkvormen.
• Je leert om te gaan met vlakke en ruimtelijke vormgeving en leert werken met digitale media en allerlei materialen en technieken. Hierbij ontwikkel je jouw eigen beeldtaal.
• Je krijgt kunst-en cultuurgeschiedenis als basis en ondersteuning voor je eigen werk en om les in te geven en je leert interdisciplinair samen te werken. • Je doet ervaring op door middel van stages in het onderwijs en de kunsteducatie.

Lees verder

Waarom deze opleiding bij HKU?

Bij deze docentenopleiding is er grote aandacht voor jouw eigen beeldende ontwikkeling. Zo ben je niet alleen kwalitatief hoog opgeleid als docent, maar maak je zelf ook beeldend werk van een hoog niveau. Studenten van deze opleiding winnen prijzen op het gebied van het docentschap maar ook op het gebied van de beeldende kunst.


Binnen je studie heb je veel keuzemogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld vakken volgen bij verschillende designrichtingen. Verder doe je projecten gezamenlijk met de docentenopleidingen voor muziek en theater. Je leert dus tijdens je studie al interdisciplinair te werken met je toekomstige collega’s.


Je krijgt onderwijskundige en pedagogische vakken, zodat je kunt doceren in beeldende vakken, kunst- en cultuurgeschiedenis, CKV en het vak kunst. Daarnaast kun je interdisciplinair lesgeven als vakleerkracht in het basisonderwijs, en als docent in het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs, volwassenenonderwijs en in de buitenschoolse kunsteducatie.

Aanmelden en toelating

Tijdens deze toelating worden onder meer je beeldende vermogen en je motivatie voor de studie beoordeeld. Ook wordt bekeken of je over de juiste eigenschappen beschikt om succesvol een docentenopleiding in de kunsten te kunnen afronden.

Lees verder

Na je studie

Met een diploma kan je lesgeven in het onderwijs op eerstegraads niveau en in het diverse werkveld van de buitenschoolse kunsteducatie. Maar je kunt bijvoorbeeld ook als beeldend kunstenaar gaan werken, projecten leiden op het gebied van kunsteducatie, cursussen geven of (interdisciplinaire) projecten opstarten en uitvoeren.

Lees verder

Bekijk eindexamenwerk!

In het vierde jaar studeer je af met een eigen project.

Eindwerk 2016

Eindwerk 2015

Eindwerk 2014