HKU

Multidisciplinariteit in relatie tot creatieve maakprocessen is één van de onderzoeksgebieden van HKU.In dit onderzoeksgebied wordt onderzocht op welke manier de artistieke uitingen en creatieve professionals steeds meer hybride worden. Welke gevolgen heeft het voor de werkwijzen en het creatieve maakproces als disciplines en media niet langer gescheiden of afgebakend zijn? Hoe kan er transmediaal, transdisciplinair of in co-creatie gewerkt worden?


Deze hybride werkwijze en houding zie je ook terug in de samenwerking tussen kunst en andere vakgebieden. Bijvoorbeeld in de gezondheidszorg of gedragsontwerp. Zo worden toeschouwers of gebruikers worden steeds vaker mede-makers, en al eerder in het proces betrokken.


Een voorbeeld van een onderzoek dat zich bezighoudt met co-creatie en maatschappelijke meerwaarde is If You Are Not There Where Are You (IYANTWAY). Hierin werkten kinderen en jongvolwassen samen met kunstenaar/onderzoekers om de ervaring van hun epileptische absences te kunnen communiceren met de buitenwereld (familie en vrienden, maar ook neurologen) - bijvoorbeeld door beeld, geluid of ruimtelijke belevingen.


Als het gaat om een innovatieproject kun je denken aan onze betrokkenheid bij het ontwerp van het proces van participatie van bewoners in het EU-energietransitieproject IRIS in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Contact

Vragen over dit onderzoeksgebied?

Neem contact op met Debbie Straver:

debbie.straver@hku.nl