HKU

Doe mee aan de Innovatie Muziekeducatie 2-daagse op 3 en 4 november 2017! Ga aan de slag met nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied van de muziekdocent.

Muziek en Technologie

Bij muziek en technologie gaan we aan de slag met Sonic Interaction Design. Hiermee toveren we een willekeurige ruimte in no time om tot een interactieve installatie en ontwerpen we een speelse setting waarbij muziek een essentiële rol speelt


Sonic Interaction Design (SID) is een breed vakgebied dat onder de overkoepelende discipline muziektechnologie valt. Onder andere het componeren van muziek voor games (non-lineaire muziek), het ontwerpen van muzikale interactieve installaties en het ontwerpen van geluid bij producten valt onder SID.


In de workshop werken we aan de hand van een aantal veelgebruikte methodes binnen  Sonic Interaction Design. Methodes als Wizard of Oz, rapid prototyping, uitspelen en iteratief ontwerpen staan centraal.

Expert: Ciska Vriezenga

Ciska werkt als onderzoeker en docent aan HKU en heeft daarnaast haar eigen ontwerpbureau. Zij combineert de drie gebieden educatie, technologie en muziek/kunst. Dankzij haar dubbele scholing (Docent Muziek, Muziek en Technologie) én ervaring, weet ze als geen ander een brug te slaan tussen deze verschillende gebieden.


In haar eigen onderzoek en ontwerp ligt Ciska's focus op gebruiker-gedreven oplossingen, waarbij technologie een ondersteunende rol speelt. Zo onderzoekt ze hoe technologie op een speelse manier het leren van muzikale vaardigheden en kennis kan ondersteunen.

Ciska Vriezenga