HKU

Studium Generale - Snel, sneller, snelst

Datum: 10-3-2015
Plaats: Oudenoord 700
Tijd: aanvang 16:00 - start lezing 16:30Te gast zijn de multidisciplinaire kunstenaar Helmut Smits en vormgever Bas van Beek. Geen doorsnee ontwerpers, maar beiden kunstenaars met een scherpe en kritische blik, in hun werk vaak gecombineerd met een humoristische insteek. Het werk van Bas bestaat grotendeels uit ontwerpen, vaak series, die geïnspireerd zijn op historische en bestaande ontwerpen (of niet eerder uitgevoerde ontwerpen) uit archieven of die geïnspireerd zijn door de populaire cultuur als films en pretparken. Ook Helmut gebruikt in zijn werk veelal de dingen de hij tegenkomt in het dagelijks leven, vaak met een humoristische insteek: "Humor is niet iets wat ik met opzet inbreng, meestal is het er gewoon. Het is een hele goeie manier van communiceren."

Tijdens het event gaan Helmut en Bas in op de vraag: 'Hoe blijft een project interessant om voort te zetten?' Het gevaar dat je plezier of interesse verliest ligt altijd op de loer. Zeker als je kijkt naar de huidige samenleving waarin nieuwe ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen, geld een belangrijke rol speelt en de vraag van de consument ook meespeelt in het ontwerpproces. Welke beslissingen maak je hierin gedurende het proces om het geheel tot een goed einde te brengen?

Helmut Smits, Trophy Cabinet. Verpakkingen omgetoverd tot trofeeën. Helmut Smits, Trophy Cabinet. Verpakkingen omgetoverd tot trofeeën.
"Een wereld waarin het soms makkelijker is drinkwater te krijgen dan Coca Cola" Helmut Smits ontwikkelde een apparaat dat Coca Cola omzet in schoon drinkwater. "Een wereld waarin het soms makkelijker is drinkwater te krijgen dan Coca Cola" Helmut Smits ontwikkelde een apparaat dat Coca Cola omzet in schoon drinkwater.
Basney door Bas van Beek: geïnspireerd op de niet bestaande getekende Disney-film theeserviezen. Waarom nam Disney die theeserviezen niet zelf in productie in plaats van de plastic prullaria uit de Dinsey-shops? Basney door Bas van Beek: geïnspireerd op de niet bestaande getekende Disney-film theeserviezen. Waarom nam Disney die theeserviezen niet zelf in productie in plaats van de plastic prullaria uit de Dinsey-shops?

Bas van Beek

Bas van Beek (1974, Nijmegen)  is al sinds zijn afstuderen in 1998 een ontwerper die met enige regelmaat kritisch van zich laat horen of waar uitgesproken op gereageerd wordt. Geen doorsnee ontwerper maar iemand die de afgelopen jaren veelvuldig het onderwerp van controverse was. Van 2009 tot 2013 was Van Beek hoofd van designLAB van de Gerrit Rietveld Academie. Zijn werk is opgenomen in collecties van onder andere Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Nationaal Glas Museum Leerdam, Princessehof Leeuwarden en het Zeeuws Museum in Middelburg. Zie ook www.basvanbeek.com 

Helmut Smits

Helmut Smits (1974) is een multidisciplinair vormgever gesitueerd in Rotterdam. Recht voor zijn raap, kritisch en scherp. Helmut produceert onophoudelijk ideeën die commentaar leveren op de maatschappij en situaties, vaak op een humoristische manier. Van een machine die Coca-Cola in drinkwater verandert (The Real Thing 2006), tot een parkeergarage waar de beste plaatsen gereserveerd zijn voor witte auto's.  Zie ook www.helmutsmits.nl