HKU

Masterclass maken - Daan Roosegaarde

Datum: 27-10-2015
Plaats: Oudenoord 700, atrium
Tijd: 20.00 uur (inloop 19.00 - 19.45 uur)LET OP!

De aanmelding voor HKU-studenten en -medewerkers is inmiddels gesloten, alle vrije plekken zijn inmiddels vergeven. Het is daarom ook niet meer mogelijk je in te schrijven voor het event. Ook kaarten via de reguliere verkoop zijn helaas uitverkocht.

The Future of the Past (in A World Well Documented)

De Engelstalige masterclass The Future of the Past gaat over de massale opslag en distributie van data in onze 'vernetwerkte' samenleving, door onszelf als gebruikers, maar ook door bedrijven en overheden. Aan de orde komen cruciale vragen over de manier waarop 'digitale vernetwerking' onze perceptie van het verleden en de toekomst verandert en hoe dit begrippen als 'geheugen' en 'herinnering' nieuwe betekenissen geeft. Daan Roosegaarde reflecteert tijdens The Future of the Past op het geheugen van mensen, computers, netwerken en het internet. Daarnaast gaat hij in gesprek over zijn praktijk als visionair kunstenaar, vormgever en uitvinder en de manier waarop hij het geheugen van materialen inzet bij zijn projecten als Van Gogh-Roosegaarde bicycle path, Smart Highway en Waterlicht. Hiermee fungeert Daan Roosegaarde natuurlijk bij uitstek als homo faber: de makende mens. Uiteraard is er de gelegenheid om met deze innovatie-master in dialoog te gaan. Dien je vraag vooraf in via studiumgenerale@hku.nl.

Deze lezing is tevens de opening van het Impakt Festival en is in samenwerking met Residenties in Utrecht.

Daan Roosegaarde

Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) studeerde aan de Academie voor de Kunsten AKI Enschede en het Berlage Instituut in Rotterdam. Zijn in 2006 opgerichte Studio Roosegaarde heeft filialen in Waddinxveen en Sjanghai. Roosegaarde houdt zich bezig met de vraag hoe je kunst en technologie kunt inzetten om de relatie van de mens tot zijn omgeving te versterken. Zijn interactieve ontwerpen zijn over de hele wereld te zien."Ik denk dat we op de rand staan van een nieuwe wereld. Over een paar jaar heeft de oude afgedaan. Ik wil laten zien hoe innovatie en verbeelding samengaan in het vormgeven van de nieuwe wereld. Als kunstenaar kun je alle nieuwe ontwikkelingen bevragen, maar je mag er natuurlijk ook voorstellen voor doen."

NRC Handelsblad, 2/7/2013


31-08-15 bij DWDD over zijn 'smog stofzuiger'.
Smart Highway: waarom niet alleen de verlichting aan op de snelweg als er daadwerkelijk iemand rijdt?Waterlicht: bijna 8 hectare binnenstad virtueel onder water, wat zorgt voor een sprookjesachtige sfeer op het Museumplein.


Van Gogh-Roosegaarde bicycle path: Sterren in het asfalt, die ook nog eens licht geven in het donker. Overdag nemen ze licht op en geven het 's avonds weer af.