HKU

Maken met Ruben Jacobs

30 maart 2016


Onderwijs in tijden van permanente afleiding

Digitale technologie is leuk en spannend, maar ook verdomd verslavend. Uit onderzoek blijkt dat jongeren tussen 18 en 24 jaar gemiddeld 37 uur per maand op hun smartphone kijken, bijna een volle werkweek per maand. Niet zo gek, want we leven in een ‘aandachtseconomie’. Er zijn nu vier miljoen apps en al die makers willen dat jij jouw aandacht op hun app richt. Ze gebruiken kennis uit de psychologie om dat voor elkaar te krijgen. En daar worden ze steeds beter in. Het resultaat: we trainen onszelf niet meer in aandacht, maar afleiding. Best wel onhandig als je wilt werken of studeren, terwijl er in je broekzak iets om je aandacht schreeuwt. Hoe ga je hier mee om? Beïnvloeden wij de technologie of is het misschien juist wel andersom?


Socioloog en HKU-docent Ruben Jacobs -zelf ook enigszins verslaafd- nam ons mee in zijn zoektocht naar een gezonde technologische cultuur. Lees ook zijn essay De verzachters van de modernisering (2015) over de rol van van design bij het 'vermenselijken' van technologie. Welke invloed heeft dat op ons?
"Wat ik mijn studenten wil meegeven is dat het niet erg is om stil te staan bij zaken. Het is leuk om over dingen na te denken. Het beschouwen, het denken versus het doen kan niet zonder elkaar." Bekijk het interview en de gehele lezing terug op Vimeo.
HKU Student Laetitia Roling (IMT, jaar 3)’ "Een reactie op de lezing van Ruben Jacobs, waarin de digitale generatie, opkomst van de mobiel en 'digitale isolatie' centraal staat. De video speelt in op het idee dat we in ons in een aparte ruimte bevinden in de publieke ruimte als we in de trein op onze mobieltjes zitten, naar muziek luisteren en niet naar de echte wereld kijken. De digitale is een 'veilige' ruimte, waarin direct contact, fysiek contact, niet nodig is."

Genieten zonder smartphone

Slechts één persoon in dit gezelschap geniet zónder alles vast te leggen op een smartphone. Bron: tweet van Wayne Dahlberg.

Zoveel te zeggen

"Zoveel te zeggen, maar alleen tegen je vrienden op social media." Bekijk de fotoreportage van fotograaf Eric Pickersgil die onze technologie-verslaving laat zien.

Ruben Jacobs

Ruben Jacobs (1984) studeerde HKU Kunst & Economie en daarnaast cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen jaren was hij o.a. als freelance journalist en schrijver werkzaam voor de VPRO, NTR en diverse bladen. Momenteel is hij werkzaam bij HKU (Kunst & Economie/Product design) waar hij o.a. lesgeeft in cultuursociologie en filosofie. Daarnaast is hij actief als freelance publicist. In zijn meest recente essay De verzachters van de modernisering (2015) onderzoekt hij de rol van design in het ‘vermenselijken’ van technologie, en vraagt hij zich hard op af welke ethische kanten dit met zich mee brengt. Zie ook zijn website.