HKU

Maken met Colin Benders (Kyteman)

2 maart 2016


Misschien wel de Utrechtse koning van het maken: Colin Benders, ook wel bekend als Kyteman. Al vanaf zijn zesde heeft hij de trompet in handen en op de basisschool (Kathedrale Koorschool Utrecht) wordt het duidelijk dat de carrière voor hem in de muziek zal zijn. Na het uitbrengen van zijn eerste cd speelt hij samen met zijn Kyteman Orchestra op vele podia, waarmee hij ook ‘The Jam Sessions’ ten gehore brengt. Hierbinnen vervult hij de rol van componist en dirigent.

Na The Jam Sessions was het voor Colin Benders tijd om een hele andere richting in te slaan. Geen concerten meer met een compleet orkest op het podium, maar solo ditmaal – echter wel met het equivalent van een orkest gestopt in een serie aaneengeschakelde synthesizer modules. Een hele nieuwe sound, verfrissend en roept herinneringen op aan de begindagen van de synthesizer muziek.


Tijdens Studium Generale vertelt Benders ons hoe hij in aanraking kwam met dit nieuwe genre en hoe hij te werk gaat met dit enorme mengpaneel. Niet alleen kwam hij vertellen over zijn modulaire synthesizer, hij liet de bezoekers van Studium Generale ook horen wat hij ermee kan.


Interview met Colin Benders over maken van nieuwe muziek. "Raak niet ontmoedigd door de gedachte dat alles al is gedaan, want dat is onzin. Leer van alles wat er is gebeurd, maar ga dat niet als doel stellen voor wat jij uiteindelijk moet gaan doen. Er is nog zo achterlijk veel te ontdekken." Het gehele event kijk je hier terug.Animatie geïnspireerd op de lezing, gemaakt door Milou Backx - IMT jaar 3 "Waar Kyteman's tool gehoor is, is die van mij beweging. Random beweging dirigeert hierbij audiovisual composities. Hierbinnen heb ik animaties gemaakt die ik op dat moment voelde."

Tekenimpressie van het event, gemaakt door Lizzie Joosten (Fine Art, jaar 2) Tekenimpressie van het event, gemaakt door Lizzie Joosten (Fine Art, jaar 2)

Colin Benders

Colin Benders, ook wel bekend als Kyteman, is een veelzijdige Nederlandse muzikant. Al vanaf zijn zesde speelt hij trompet die hij kreeg van zijn oom, een  jazzpianist uit New York. Op zijn 23e komt zijn debuutalbum uit: “The Hermit Sessions”, samen met zijn HipHop Orchestra speelt hij op vele podia (o.a. Pinkpop en North Sea Jazz) en won de Popprijs op Noorderslag. In juli 2014 opent Kyteman de deuren van Kytopia aan de Oudegracht (voorheen Tivoli): een eigen plek waar muzikanten creëren, samenwerken en meeschrijven aan de muzikale geschiedenis van Utrecht.