HKU

Student Graphic Design wint Icarus Award met ‘slimme koffiemachine’

21 november 2016 | webredactie@hku.nl
Vincent Hoenderop heeft 17 november tijdens het ECP jaarcongres in de Fokkerterminal in Den Haag de Icarus Award gewonnen met zijn ‘slimme koffiemachine’. Vincent is student Graphic Design aan HKU en loopt stage bij Utrechts medialab SETUP. Met zijn koffiezetapparaat maakt hij data-discriminatie wel erg expliciet.

Vincent: “Tijdens mijn stage bij medialab SETUP ontwikkelde ik een koffiezetapparaat dat data-discriminatie expliciet maakt: je krijgt een kop koffie door de cijfers van je postcode in te voeren. Door naar de 'statusscore' van die postcode te kijken, bepaalt het apparaat of je een lekker of een slap kopje koffie krijgt. Deze score wordt bepaald door een aantal factoren: gemiddeld inkomen, opleiding, plek op de arbeidsmarkt en criminaliteit in de wijk.”

Louche Apparaten op Dutch Design Week

De koffiemachine trok niet alleen veel aandacht op het ECP congres, maar was ook al een groot succes op de afgelopen editie van de Dutch Design Week, waar het een onderdeel van de expositie ‘Louche Apparaten’ van SETUP was. In de tentoonstelling onderzocht SETUP de ethische vragen die opkomen als apparaten beginnen met het meten en beoordelen van ons gedrag.

Over de Icarus Award 

De Icarus Award is de prijs die deFusie en ECP - platform voor Informatiesamenleving jaarlijks uitreiken aan kunstwerken op het snijvlak van kunst en technologie. Vincent wint naast de Icarus Award 2016, duizend euro en krijgt de kans te exposeren naast gerenommeerde kunstenaars.