HKU

Docent Eelco Grimm onderzoekt voorkeur luidheidsverhouding streamingsdiensten

8 juni 2017


Onderzoeker en docent Eelco Grimm onderzocht de optimale manier om muziek bij streamingdiensten qua luidheid op elkaar af te stemmen en presenteerde zijn aanbeveling op 22 mei 2017 in Berlijn op de 142e AES conventie.

Al sinds de jukebox-dagen proberen muzikanten hun opnames harder te maken dan andere muzikanten. Toen in de jaren negentig digitale limiters werden geïntroduceerd werd de druk op mastering engineers zo groot dat alle dynamiek uit de popmuziek verdween. Nu de streamingdiensten een groot deel van de markt overnemen kan er een eind komen aan deze zogenaamde "Loudness War", omdat deze diensten vanaf een centraal punt automatisch het volume van alle nummers kunnen 'normaliseren'. Onderzoeker en docent Eelco Grimm deed in samenwerking met streamingdienst TIDAL onderzoek naar de voorkeur van luisteraars: kiezen zij voor 'track normalisatie' of 'album normalisatie'? In het eerste geval worden alle nummers even hard gemaakt, in het tweede geval hebben de nummers de luidheidsverhouding zoals die door de muzikant voor het album bedacht zijn. Ballads zijn dan zacht en rocknummers hard - ook als je de losse nummers in een playlist door elkaar speelt.

Het bleek dat 80% van de onderzochte luisteraars een voorkeur hadden voor album normalisatie, en dus graag een afwisseling horen van het volume, afgestemd op het karakter van het nummer. Op basis van deze resultaten schreef Grimm een aanbeveling die hij op 22 mei in Berlijn op de AES conventie presenteerde.

Het rapport kun je teruglezen op zijn onderzoekspagina.