HKU

De HKU Prijs Gemeente Utrecht wordt sinds 2016 jaarlijks uitgereikt en is een prijs voor een talentvolle kunstenaar die net is afgestudeerd aan HKU met een project van bijzondere maatschappelijke relevantie.

HKU Prijs Gemeente Utrecht 2019

WINNAAR - Emese van de Steen, Docent Theater, All Rise

Emese is een zeer getalenteerde docent. Zij heeft haar afstudeervoorstelling ‘All rise' gemaakt met jongeren van Jeugdtheaterschool Zuid-Oost uit Amsterdam. Uit haar werk spreekt een enorme bevlogenheid voor het werken met jongeren. Zij heeft een werkwijze die de kracht van ieder individu laat zien. Dit sluit aan bij maatschappelijke thema’s over inclusiviteit en de waarde van kunsteducatie. Emese geeft met haar werk een nieuwe kijk op de aanpak van deze doelgroep.

Nadia Groenewald, Interaction design, Neem het recht in eigen handen

Moedig project over seksueel misbruik en het verschil tussen straffen van mannen en vrouwen voor verkrachting. De speler mag de rol van rechter spelen om tot inzichten te komen. Door haar autonome en artistieke oplossing ontstaat er een verwevenheid van installatie, fysiek en digitaal, rollenspel en bewustwording. Nadia’s doel is om het onderwerp ook op de politieke agenda te krijgen.

Esther Smeenk, BA Kunst en Economie, Summer School: Connecting Cultures

Eindelijk zomer! Heerlijke lange vrije weken van genieten waar iedereen naar uitkijkt. Iedereen? Helaas niet. Jongeren die in een asielzoekerscentrum wonen hebben in de zomervakantie weinig te doen. Een lange en lastige periode met grote kans op verveling. Esther heeft daar, samen met haar vrienden, iets aan gedaan. Haar initiatief ‘Summer School: Connecting Cultures’, is een creatief en sociaal initiatief om asielzoekers, vluchtelingen en andere Utrechters met elkaar te verbinden. Twee weken lang zijn in de zomervakantie van 2018 verschillende activiteiten georganiseerd in samenwerking met creatieve organisaties en inwoners van Utrecht. Van een DJ-workshop in de EKKO tot zwemles en samen koken.

Uitreiking HKU Prijs Gemeente Utrecht

De HKU Prijs Gemeente Utrecht werd samen met de HKU Awards op 9 januari 2020 uitgereikt in TivoliVredenburg.