HKU

Tijdens het NFF 2019 wordt Utrecht van 27 september tot 5 oktober omgetoverd tot filmhoofdstad van Nederland. HKU is weer volop vertegenwoordigd!

Wil je meer weten over de NFF Studentencompetitie? Ga voor meer info en het programma naar de website van het Nederlands Film Festival.

Studentencompetitie NFF

Meer dan twintig afstudeerprojecten van onze nieuwste lichting alumni zijn geselecteerd voor het Nederlands Film Festival. Korte films en animaties, maar ook games en zelfs een interactieve installatie. Twee afgestudeerde HKU’ers zijn genomineerd voor prijzen in de NFF Studentencompetitie.


Alvast een voorproefje? Bekijk hieronder het complete overzicht van alle HKU-eindexamenfilms op het NFF.

HKU-eindexamenfilms

WINNAAR FILMFONDS WILDCARD

Laurens Zautsen – Feniks - Korte film - 2019 - 20 min.

Felix is een ambitieuze en extravagante mode-student die van de Randstad terug reist naar zijn ouderlijk huis in Zuid-Limburg. Zijn moeder is al jaren manisch-depressief. In een poging om haar leven te veranderen, besluit Felix om haar oude verleden als regionale carnavalszangeres nieuw leven in te blazen.

WINNAAR FILMFONDS WILDCARD

Emma Branderhorst – Onderhuids - Korte film - 2019 - 19 min.

Op het oog lijkt het een perfecte vriendschap. Maar onder de oppervlakte zijn er grote spanningen tussen drie vriendinnen, die trainen voor het kampioenschap synchroonzwemmen.

Onderhuids Onderhuids

WINNAAR FILMFONDS WILDCARD

Sanna de Vries – Huilbui - Korte film - 2019 - 4 min.

Korte animatie waarin een meisje worstelt met haar emoties; haar tranen hebben in deze speelse film de vorm aangenomen van een fikse regenbui. Soms is een potje janken gewoon heel gezond.

WINNAAR FILMFONDS WILDCARD

Bas Hordijk – Perspective - Korte film - 2019 - 4 min.

Hoe verhoudt de mens zich tot het totaalplaatje? Dat is een kwestie van perspectief en afstand. De geanimeerde wandelaars zijn net zo realistisch als de lichtval en stofdeeltjes. Filmmaker Bas Hordijk nam zijn eigen straatfoto's als vertrekpunt voor deze haast fotorealistische animatie, en koos voor uitgesproken composities, heldere kleuren en een sfeervolle soundtrack.

NOMINATIE STUDENTENCOMPETITIE NFF

Erik Vos – Gaijin Sashimi - Korte film - 2019 - 6 min.

Korte animatie over een Nederlandse jongen die in Japan bij een meester in de leer gaat om zijn sashimi-snijtechniek te perfectioneren, combineert tal van verschillende, soms schilderachtige 2D en 3D-technieken voor een smakelijk plaatje. Erik Vos maakt kans op de Pathé Tuschinski Award voor beste film. Aan de prijs hangt een bedrag van 5000 euro.

NOMINATIE STUDENTENCOMPETITIE NFF

Nigel Lievaart – Speedy the Turtle - Korte film - 2019 - 5 min.

‘Speedy the Turtle’ heeft veel vaart, want er is maar één held moedig genoeg om de kwaadaardige god Tori te stoppen die het tropische Wakiki-eiland wil slopen: een razendsnelle schildpad. Nigel Lievaart is genomineerd voor de Fentener van Vlissingen Fonds Award voor regie en animatie. Aan de award hangt een bedrag van 7500 euro.

Mark Schonagen – Killing Time - Korte documentaire - 2019 - 10 min.

Efficiëntie staat voorop in de mondiale westerse wereld van de 21ste eeuw. Tegelijkertijd voelt het alsof we steeds minder tijd hebben. In deze experimentele documentaire wordt met een filosofische blik naar het concept tijd gekeken, en maken versnelling en vertraging het fenomeen voelbaar.

Evan Hobers - Als niets is wat het was - Korte documentaire - 2019 - 14 min.

Als je lichaam niet als thuis voelt, waar moet je dan heen? Anne Chris ligt ‘s nachts vol twijfel wakker; hij voelt zich niet prettig in het lichaam waarin hij geboren werd en weet niet of transitie de juiste stap is. Hij is bang dat hij zich na de ingreep nog steeds niet goed zal voelen. In deze intieme documentaire vertelt Anne Chris over de wervelwind aan gedachtes en overwegingen en alle heftige emoties die daarbij de kop op steken.

Mario Gonsalves – Patroon - Korte film - 2019 - 16 min.

Een Curaçaose immigrantentiener in Nederland gaat na de breuk met zijn moeder op zoek naar vriendschap en romantiek. Ondertussen worstelt hij met zijn toekomst als volwassen man.

Elisabetta Agyeiwaa – Ik leef maar ik besta niet - Korte film - 2019 - 9 min.

De identiteit van filmmaker Elisabetta Agyeiwaa werd in 1991 verhandeld door haar moeder. Door deze misdaad is Elisabetta als persoon komen te vervallen en doet iemand anders zich nog altijd voor als 'Elisabetta Agyeiwaa'. Justitie weigert onderzoek te doen, en dus neemt ze het heft in eigen hand met deze korte film, waarin een jonge vrouw strijdt tegen een meedogenloze, betonnen bureaucratie.

Ik leef maar ik besta niet Ik leef maar ik besta niet

Evelyne du Bois – Coffee Time - Korte film - 2019 - 3 min.

Korte animatie over een dag uit het leven van karakteristieke koffiedrinkers. Ieder drinkt zijn bakkie pleur op eigen wijze. Maar soms heeft een doodnormale kop koffie verrassende wendingen in petto.

Pelle Nijburg – Anemoia - Korte documentaire - 2019 - 19 min.

Korte documentaire waarin Anna probeert vat te krijgen op haar complexe mentale toestand. Ze heeft last van anemoia: het constante verlangen naar een bestaan in een andere tijd of op een andere plek. Terwijl dagdromen zich blijven aandienen, wordt de wens naar een leven in het 'hier en nu' alsmaar onbereikbaarder.

Mirthe Fernandes – Mies - Korte documentaire - 2019 - 26 min.

Mies, begin twintig, lijkt op het eerste gezicht een doorsnee vrouw. Als het goed gaat, stelt ze zich open voor de buitenwereld, maar dat alles kan binnen een paar seconden omslaan, als de stemmen in haar hoofd het van haar overnemen. Zal zij ooit, net als anderen, haar leven kunnen vormgeven? Of is er geen ontsnapping mogelijk aan de stemmen en gedachten in haar hoofd?

Tyka Beumers – Bitter Sweet Morning - Korte film - 2019 - 5 min.

Op zondag uitslapen? Niet voor deze ploeterende moeder. Haar dochtertje heeft geen weet van geldzorgen, slapeloze nachten en relatieleed. Voor haar is het leven een groot feest: lekker met mama op stap, voor een ontbijtje bij de bakker. Maar dan is er die onverwachte ontmoeting.

Herman Wegter - Phone Booth Mysteries - 2019

Als privédetective uit de jaren vijftig stap je in deze speciale telefooncel. Daar kun je verschillende nummers bellen, met aan elke lijn een ander personage dat je probeert te helpen - of juist dwars te zitten. Vind je een hulpje dat je op het juiste spoor naar die vermiste dame zet, of ontketen je een enorm politiek schandaal?

Kevin Tromp – Moonrise Carcosa - Korte film - 2019 - 16 min.

Sinds het overlijden van zijn moeder, onderdrukt Sam (17) zijn emoties. Ook Sams vader lijkt zich voor de pijn én voor zijn zoon te hebben afgesloten. Als Sam op een dag verliefd wordt op de kleurrijke Liv, lijkt dat een eerste lichtpuntje na een deprimerende periode. Maar het is ook een kwestie van tijd voordat de bom barst.

Wouter Dijkstra – PolarBarry – Let’s break the Ice! – Vlog #207 - Korte documentaire - 2019 - 5 min.

Korte animatiedocumentaire met influencer en online personality PolarBarry in de hoofdrol. Deze ondeugende ijsbeer en internetsensatie introduceert in zijn vlogs de klimaatdiscussie bij zijn volgers. De video toont, zonder een oordeel te vellen, een verscheidenheid aan mogelijke meningen en de gruwelijke gevolgen. Korte, speelse animatiedocumentaire over een serieus wereldprobleem.

Iris van Hassel – Smogtown - Korte film - 2019 - 4 min.

In deze korte animatiefilm, een combinatie van analoge inktschilderingen en digitale nabewerking, ervaart een klein meisje voor het eerst de volwassen buitenwereld. Ze maakt een kleine tocht door een met smog gevulde stad om een pakketje aan haar vader, een fabrieksarbeider, te bezorgen. Een miniatuur coming of age-verhaal over vervuiling en de confrontatie met het volwassen worden.

Maria van Veelen - Itaï - 2019

Deze interactieve game laat spelers kennismaken met traumaverwerking en Eye Movement Desensitization and Reprocessing-technieken (EMDR). In dit geval door middel van het verhaal van een vos die zijn kind verliest na een val in een ravijn. De speler kruipt in de huid van deze ouder en leert zo op een speelse manier een (licht tot mild) trauma om te zetten naar een gebeurtenis waar je lering uit kunt trekken.

Floortje Pols – Wald - Korte film - 2019 - 12 min.

De twee personages in dit korte drama laten zich meeslepen in het gedrag van de ander. Ze schermen hun emoties af en gaan confrontaties uit de weg – of gaan deze juist aan. Alles om zich maar staande te houden, overwicht te krijgen op de ander, om niet kwetsbaar te hoeven zijn. Zo bekruipt de kijker het gevoel klem te zitten tussen het verlangen naar onkwetsbaarheid en het zoeken van toenadering.

Wald Wald

René van Zon – Terugslag - Korte film - 2019 - 3 min.

Toen filmmaker en 3D-artiest René van Zon tijdens een ongeluk zijn voorste kruisband scheurde, voelde hij een heftige, snijdende pijn. In deze korte, associatieve animatiefilm tracht Van Zon dát gevoel te visualiseren, zowel op macro- als microniveau. Een destructieve transitie die verandert van licht naar donker, begeleid door een passende audiotrack.

Terugslag Terugslag

Cas Mulder – Men discussing their feelings in an emotionally healthy way - Korte film - 2019 - 22 min.

Een man zonder naam probeert zich staande te houden in een absurde wereld, geregeerd door wreedheid en miscommunicatie. Zijn zelf aangenomen slachtofferrol bemoeilijkt hem om contact te leggen met de naamloze vrouw in zijn leven. Wanneer hij zich realiseert dat de vrouw gebruik maakt van zijn apathie, knapt er iets in hem. Een gestileerd drama dat soms wel wat wegheeft van een poppenkasttragedie.

Men discussing their feelings in an emotionally healthy way Men discussing their feelings in an emotionally healthy way

Shannon Kanhai – Fuckboy Season - Korte film - 2019 - 15 min.

Damian is dj die zich als frequente datingapp-gebruiker best senang voelt met zijn vele seksdates. Maar dan ontmoet hij Mischa, die eigenlijk niet meer zit te wachten op niet-serieus liefdesmateriaal. Na één nacht en dag met elkaar gespendeerd te hebben, ervaart Damian voor het eerst nieuwe gevoelens. Maar dan steekt zijn bindingsangst de kop op.