HKU

Zes afstudeerprojecten genomineerd voor HKU-Awards 2016

28 oktober 2016 | webredactie@hku.nlZes projecten van studenten die dit jaar zijn afgestudeerd aan HKU, zijn genomineerd voor de HKU-Awards 2016. Deze prijs, ter waarde van € 5.000, wordt elk jaar in december uitgereikt voor het beste afstudeerproject van een HKU-student of groep HKU-studenten.

De HKU-Awards worden uitgereikt in drie categorieën: Artistieke Prestatie, Vernieuwing en Ondernemerschap. Uit de longlist van 34 projecten heeft de jury in elke categorie twee projecten genomineerd:

Categorie Artistieke Prestatie

Daphne Fontijn (Game Art) - 'What's the story here'
Voor haar afstudeerproject ontwierp Daphne Fontijn een enorme hoeveelheid, fascinerende 2D- en 3D-werelden, waarin door middel van een neerstortend ruimteschip het 17e eeuwse Frankrijk gekoppeld wordt aan een science fiction-scenario.

Lion van den Brand (Photography) en Erik Wiedenhof (Audiovisual Media) - ‘Prisoners of War: a Point of View’.
Deze videoinstallatie komt voort uit een persoonlijke zoektocht van Lion van den Brand naar de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog op het leven van zijn familie. Zijn nog levende opa werd onder Japans bewind gedwongen te werken aan de Birma-spoorlijn. De videoinstallatie is een zoektocht naar het vormen van een eigen perspectief op deze geschiedenis.

Categorie Vernieuwing

Mike von Rotz en Joost Jordens (Animation) - ‘Transition’
'Transition' is een vernieuwende virtual reality-installatie. De kijker heeft niet alleen zelf de mogelijkheid om in een 3D-animatie de wereld te verkennen die de makers hebben geschapen, hij wordt in zijn waarneming ook gestuurd door het personage van de hond in de film. Dit leidt tot een nieuwe benadering binnen het medium animatie.

Sebastiaan Zwezerijnen (Game Design and Development) - 'The Legend of Planet K42'
Naast de game 'The Legend of Planet K42' zijn binnen dit afstudeerproject vooral de innovaties op het gebied van procedural generated content van belang. Sebastiaan Zwezerijnen stelt een algoritme in staat om verschillende content bij elkaar te zetten op zoek naar nieuwe combinatie en verbindingen. Hiermee ontstaat een bijna oneindige reeks mogelijkheden binnen een game-level.

Categorie Ondernemerschap

Jeroen van Driel (Music Management) - 'Hartbeat Interventions'
Heartbeat Interventions is een onderzoek naar het effect van muziek op preoperatieve angstreducties. Jeroen van Driel ontwikkelde als eerste in Europa een bedrijf dat zich dat ziekenhuizen, tandartsen en huisartsen de mogelijkheid biedt om hun patiënten minder stress, angst en pijn te laten ervaren door functioneel gebruik te maken van on demand muziekstreaming.

Stefanie Bonte (Master Crossover Creativity) - ’Numinous’
In 'Numinous' ging Stefanie Bonte op zoek naar een innovatieve behandelmethode voor mensen met onzichtbare burn-out klachten. Het resultaat is een ervaringsinstallatie die mensen in de eerste fase van hun burn-out te ondersteunt bij het terug vinden van hun lichaamsbewustzijn. Het onderzoek zelf leverde ook een nieuwe manier van samenwerking op tussen behandelaar, patiënt en een artistiek ontwerper.

Prijsuitreiking

De HKU-Awards worden uitgereikt op dinsdag 13 december in de Leeuwenberghkerk in Utrecht. Die avond presenteren alle genomineerden hun project aan de jury en andere aanwezigen. De jury bepaalt daarna wie de winnaar is in elke categorie en naar huis gaat met het geldbedrag van € 5.000 en een speciaal geslagen penning.

HKU-Awards: excellente afstudeerders in het zonnetje

Ieder jaar reikt HKU aan een klein aantal afstudeerders de HKU-Awards uit. Hiermee motiveren we studenten het beste uit zichzelf te halen en zetten we excellente studenten in het zonnetje. HKU laat hiermee ook aan de buitenwereld zien waar we voor staan: vernieuwend kunstonderwijs waarmee we midden in de samenleving staan.