HKU

HKU-afstudeerder doneert deel prijzengeld aan Utrechtse sociale werkplaats

11 december 2015


HKU-Awards 2015

HKU-alumnus Don Zweedijk geeft een deel van de 5000 euro die hij donderdagavond won tijdens de uitreiking van de HKU-awards aan de sociale metaalwerkplaats het Maliegilde in Utrecht. Tijdens de presentatie voorafgaand aan het juryoordeel had hij dat beloofd en na zijn winst bleef hij daarbij. Zweedijk won in de categorie ondernemerschap en ging er ook met de publieksprijs vandoor met zijn afstudeerwerk De Mogelijkheid, een meubelcollectie die hij maakte in samenwerking met medewerkers van het Maliegilde.

Zweedijk, afgestudeerd als product designer aan HKU, is volgens het juryrapport een ambachtsman met een grote sociale betrokkenheid. “Het soort toegepaste kunstenaars waaraan de wereld van vandaag én morgen behoefte heeft. Hij ontwikkelt met de metaalwerkers in het Maliegilde zijn collectie, en maakt daarmee niet alleen kwalitatief en hoogwaardige producten maar levert ook een bijdrage aan de maatschappij en de toekomst van mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Een impressie van Zweedijks afstudeerproject is te zien via www.mogelijkheidcollectie.nl. Het plan is de collectie uit te breiden. “Ik wil er heel graag mijn werk van maken”, reageerde Zweedijk.

Andere winnaars

Winnaar in de categorie artistieke prestatie was Boris Bezemer, alumnus Muziek en technologie, die met zijn compositie Spring minimalisme koppelt aan technologie. Zijn studiegenoten Danny van Swieten & Milan van der Meer wonnen in de categorie vernieuwing. Zij ontwikkelden Real Violin, een viool-sampler die veel natuurlijker en realistischer klinkt dan gebruikelijk. Deze vondst pasten ze vervolgens toe op spraaktechnologie met een veel menselijker klinkende stem dan het gewoonlijke ‘ingeblikte’ geluid.

De uitreiking van de HKU-Awards vond plaats in de Leeuwenberghkerk aan het Servaasbolwerk in Utrecht. Aanwezig waren professionals uit het culturele werkveld, HKU-medewerkers en studenten en familie van de genomineerden. De jury bestond uit Rutger Verhoeven (oprichter Clever Lions), Marijn van der Jagt (kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland), Henk Heuvelmans (directeur Gaudeamus Muziekweek), Alain Dujardin (creative director Greenberry), Yolande Melsert (directeur Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten) en Anne van der Zwaag (curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen).

Voor het eerst drie categorieën

De HKU-Awards worden ieder jaar uitgereikt aan een klein aantal excellente afstudeerders. Dit jaar werden voor het eerst drie prijzen uitgereikt: voor artistieke prestatie, vernieuwing en ondernemerschap. De winnaar in iedere categorie ontving een geldbedrag van 5000 euro en een bijbehorende penning. De overige genomineerden ontvingen een geldbedrag van 500 euro. Voor de winnaar van de publieksprijs was een trofee uitgesneden. Het was de twaalfde editie van de Awards.

Het doel van de HKU-Awards is studenten te motiveren het beste uit zichzelf te halen. Daarnaast is het een goede manier om excellente studenten in het zonnetje te zetten. De organisatie ligt in handen van studenten HKU Kunst en Economie.




Meer informatie

Meer informatie over de HKU-Awards is te vinden via www.hku.nl/hku-awards.