HKU

De HKU Awards en HKU Prijs Gemeente Utrecht zijn prijzen voor de makers van de opvallendste afstudeerprojecten van het afgelopen studiejaar.Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van zowel de HKU-Awards als de HKU Prijs Gemeente Utrecht vindt plaats in TivoliVredenburg op donderdag 9 januari 2020. Dat gebeurt in het bijzijn van familie, vrienden, genodigden en pers.

HKU Awards 2019

Voor de HKU Awards komen studenten in aanmerking die een bachelor- of masteropleiding aan HKU hebben afgerond met een excellente afstudeerproductie. Kanshebbers worden voorgedragen door de directeur van de school waar zij hun opleiding hebben gevolgd. De Awards kennen drie categorieën: Ondernemerschap, Vernieuwing en Artistieke Prestatie.


Uit ruim 40 voordrachten, naar rato verdeeld naar het aantal studenten per school, kiest de jury twee genomineerden per categorie. De winnaar in iedere categorie ontvangt 5000 euro die hij/zij vrij kan besteden. De overige vier genomineerden ontvangen 500 euro.

HKU Prijs Gemeente Utrecht 2019

Voor de HKU Prijs Gemeente Utrecht draagt elke school één kandidaat voor. Het criterium voor deze prijs is de maatschappelijke relevantie van het werk. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Utrecht. Voorwaarden zijn:


  • Het afstudeerwerk leidt tot (gedrag)verandering en/of zet aan tot bewustzijn/beweging.
  • Het afstudeerwerk is een vertaling van een belangrijk of groter maatschappelijk thema dat burgers raakt of bezighoudt.
  • De vertaling van het thema in het werk is verrassend en draagt bij aan  discussie over een maatschappelijk thema.

Uit de negen voordrachten kiest de jury drie genomineerden. De winnaar ontvangt 5000 euro die hij/zij vrij kan besteden. De overige twee genomineerden ontvangen ieder 500 euro.

De jury

De genomineerden en de uiteindelijke winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury:


  • Rutger Verhoeven (oprichter en directeur Clever Lions) - voorzitter
  • Marijn van der Jagt (dramaturg en kunstjournalist De Groene Amsterdammer)
  • Bert Palinckx (artistiek directeur November Music)
  • Alain Dujardin (creative director Greenberry)
  • Marjolein Oomen (oprichter Double Dutch Lingerie, Strategy Designer Business Models Inc.)
  • Anne van der Zwaag (curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen)