HKU

HKU reikt jaarlijks prijzen uit voor de opvallendste en bijzonderste afstudeerprojecten van het afgelopen studiejaar in meerdere categorieën: Ondernemerschap, Vernieuwing en Artistieke Prestatie.

De prijzen worden 11 januari 2018 tijdens de HKU Onderwijsdag in TivoliVredenburg uitgereikt aan afstudeerders aan een bachelor- of masteropleiding van HKU. Aan elke HKU-Award is een geldbedrag van € 5000,- gekoppeld en een bijbehorende penning. De overige genomineerden ontvangen een geldbedrag van 500 euro. Afstudeerders komen jaarlijks in aanmerking voor een HKU-Award op voordracht van de directeur van de school/het expertisecentrum waar zij zijn ingeschreven.

Zes genomineerden

Uit pakweg vijftig voordrachten van de schools heeft de HKU Award-jury zes kandidaten voor de prijzen genomineerd in drie categorieën:

- Ondernemerschap

Deze HKU Award gaat naar de student die bij uitstek heeft aangetoond te beschikken over een groot en creatief ondernemend vermogen.


Nick Verstand


Nick heeft de Master of Music afgerond aan HKU Muziek en Technologie en exposeerde al bij gerenommeerde instellingen als het Stedelijk Museum Amsterdam, het Van Gogh Museum, het Concertgebouw en TEDx. Zijn projecten creëert hij met teams van vijf tot veertig mensen. Hij stelt deze zelf samen, leidt en bewaakt de artistieke koers en speelt slim in op kansen in de markt. Tijdens zijn studie groeide de jaaromzet van zijn studio van enkele duizenden euro’s tot meer dan een ton.  

Nick’s werk is spectaculair en soms zelfs hypnotiserend. Zijn omvangrijke, ruimtelijke installaties bestaan uit visuals, licht en geluid. Hij lijkt daarbij te spelen met het waarnemend vermogen en bewustzijn van de mens. Ze dagen in grote mate uit tot verkenning en interactie. Gecombineerd met zijn ambiteuze ondernemerschap weet hij zijn kunst tot een internationaal succesverhaal te maken.

Emrys Kleintjens

Emrys heeft een achtergrond in de robotica en is sinds dit jaar afgestudeerd Game Designer en Developer aan HKU Games & Interactie.

Voor zijn afstudeerproject werkte Emrys samen met de Radboud Universiteit en het Expertisecentrum Dyslexie aan de app ‘VOLT’, die kinderen op een vernuftige wijze helpt bij het leren lezen en spreken. Ze kunnen vrijuit met VOLT praten en navigeren. Tijdens het lezen van gekozen teksten krijgt de gebruiker feedback die past bij het lees- en leertempo en het type lezer. Daarmee is de app een persoonlijke begeleider met unieke spraaktechnologie en didactische onderbouwing.

- Vernieuwing

HKU is vooruitstrevend en innovatief. Die houding zien we ook graag terug bij onze studenten. De meest vernieuwende afgestudeerde sleept een HKU Award in de wacht.


Bobbine Berden


De multimediale afstudeershow van HKU Fashion Design in de Pastoe Fabriek was op zich al een innovatief schouwspel, maar de opening viel daarbij extra op.  Bobbine richt zich sterk op de moderne jongerencultuur en dat is terug te zien in haar werk. Alledaags gedrag uit een gemiddeld leven neemt ze onder de loep om dit vervolgens op te blazen tot surrealistische proporties, wat soms een prikkelende werking heeft op de lachspieren.


‘Afwezige Aanwezigheid’ gaat over digitalisering. Onze fysieke afstand lijkt almaar te groeien, terwijl we digitaal steeds dichter bij elkaar kunnen komen. De zeer dominant aanwezige Schotse ruit in Bobbine’s werk benadrukt de leegte van onze uitdijende consumptiemaatschappij en overmeestert de scène. Zo erg zelfs dat de mens nog nauwelijks aanwezig is. Een interessant –en verontrustend?- kijkje in de nabije toekomst.

Kevin Osepa


Kevin moest zijn werk na zijn eindexamen aan HKU Media verhuizen naar Rotterdam voor een expositie in het Nederlands Foto Museum. Een mooie eer want hij was genomineerd voor het Steenbergen Stipendium 2017: de prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk. De beelden in ‘Mester Blousé’ zijn dan ook een kleurrijke blikvanger met een opvallend thema.


Magie, bijgeloof en spiritualiteit zijn verweven met de cultuur op Curacao, het eiland waar Kevin werd geboren. Eenmaal in Nederland op zijn zeventiende, maakte hij kennis met een grauwheid en nuchterheid die hij niet gewend was. In een poging ons land te ‘re-enchanten’ zocht hij zelf naar de magie en kleur die hij kent van de Antillen en combineerde dit tot een verrassend resultaat in foto’s, waarmee hij zijn persoonlijke zoektocht naar identiteit en omgeving uitdrukt.

- Artistieke Prestatie

Welke student heeft tijdens het afstuderen bij uitstek aangetoond te beschikken over uitmuntend kunstenaarschap?


Caz Egelie


Copyright in de kunst? Daar moeten we maar ‘ns van af. Want wat is tegenwoordig nog authentiek en wat niet? Caz Egelie is afgestudeerd aan HKU Beeldende Kunst en zwengelt met zijn spraakmakende werken een debat aan over een gevoelig onderwerp in de kunstsector. Wat Caz betreft wordt álle kunst ‘open source’: we delen alles en mogen dan ook alles van elkaar hergebruiken. 


Het moge duidelijk zijn: voor Caz zijn alle creatieve uitingen gelijk en dat is terug te zien in zijn veelzijdige eindexamenwerk ‘Rutetintrooth’. Hij combineert video, dans, performance, conceptueel werk èn sculpturen en heeft deze vermengd in één grote -en indrukwekkende- installatie. Hij belooft ook na zijn studie de grenzen van het kunstenaarschap op te blijven zoeken. Zo is hij nu bezig met een multidisciplinaire opera.

Danja Putman


Rouw en verlies staan centraal in het indrukwekkende video-drieluik ‘I.R.E. De Triptiek’ van Danja, die met dit werk zeer succesvol haar studie Image and Media Technology volbracht bij HKU Media. Na het verlies van haar vader voelde het voor haar alsof er geen ruimte meer was om nog kind te kunnen zijn en de reis naar volwassenheid definitief was ingezet. Het rouwproces heeft ze ervaren in drie in elkaar overlopende fases, die ze uiteindelijk in beeldtaal tot uitdrukking heeft gebracht.


Wat ‘I.R.E.’ extra bijzonder maakt is het experiment dat Danja is aangegaan met uiteenlopende kunstdisciplines. Ze verdiepte zich in dans, ging op les bij een bewegingscoach en betrok een choreograaf bij haar project.  Samen met een sound designer creëerde ze een eigen geluid om haar emoties en verhaal te kunnen uitdrukken. Daarmee heeft ze op indrukwekkende wijze gebruik gemaakt van vele creatieve mogelijkheden om tot een eindproduct te komen.

De jury

HKU reikt de Awards dit jaar voor de dertiende keer uit. De genomineerden en de uiteindelijke winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury:


Rutger Verhoeven, oprichter Clever Lions - voorzitter

Alain Dujardin, creative director Greenberry

Henk Heuvelmans, directeur Gaudeamus Muziekweek

Marijn van der Jagt, kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland

Marjolein Oomen, oprichter en CEO van Double Dutch® Lingerie

Anne van der Zwaag, curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen

Nieuws HKU-Award

Nieuwsarchief HKU-Award