HKU

De HKU-Awards 2015 zijn uitgereikt! de winnaars zijn Don Zweedijk (HKU Design) Boris Bezemer (Muziek en technologie) en Danny van Swieten & Milan van der Meer (Muziek en Technologie).

Categorieën en winnaars

in de categorie artistieke prestatie heeft Boris Bezemer (Muziek en Technologie) gewonnen, die met zijn compositie Spring minimalisme koppelt aan technologie.

Zijn studiegenoten Danny van Swieten & Milan van der Meer wonnen in de categorie vernieuwing. Zij ontwikkelden Real Violin, een viool-sampler die veel natuurlijker en realistischer klinkt dan gebruikelijk. Deze vondst pasten ze vervolgens toe op spraaktechnologie met een veel menselijker klinkende stem dan het gewoonlijke ‘ingeblikte’ geluid.

Don Zweedijk won de award voor ondernemerschap met zijn meubelcollectie De Mogelijkheid, die hij samen met medewerkers van de sociale werkplaats het Maliegilde heeft gemaakt. Hij won ook de publieksprijs.

40 kunstprojecten

Circa 40 kunstprojecten van talentvolle afgestudeerden van HKU zijn in juni voorgedragen voor de HKU-Awards 2015. Hieruit zijn de 6 genomineerden gekozen die kans maakten op deze kunstprijs.

De winnaars van de HKU-Awards van dit jaar werden 10 december gekozen in de Leeuwenberghkerk aan het Servaasbolwerk in Utrecht.

Het thema was "De achtertuin van HKU" en de avond toonde het groeiproces van de genomineerden. De onafhankelijke jury besliste wie de winnaars zijn, maar het publiek bepaalde wie met de publieksprijs naar huis ging.

Drie HKU-Awards

Sinds 2015 reiken we jaarlijks drie HKU-Awards uit. Elke HKU-Award heeft een eigen kenmerk:

- Vernieuwing
- Ondernemerschap
- Artistieke prestatie


De prijzen werden 10 december uitgereikt aan afstudeerders aan een bachelor- of masteropleiding van HKU. Aan elke HKU-Award was een geldbedrag van € 5000,- gekoppeld en een bijbehorende penning. De overige genomineerden ontvingen een geldbedrag van 500 euro. Voor de winnaar van de publieksprijs was een trofee uitgesneden. Het was de twaalfde editie van de Awards. Afstudeerders komen jaarlijks in aanmerking voor een HKU-Award op voordracht van de directeur van de school/het expertisecentrum waar zij zijn ingeschreven.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes rondom de genomineerden én de uitreiking via ons Facebookevent.

De jury

De HKU-Awards worden dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. De genomineerden en de uiteindelijke winnaar worden gekozen door een onafhankelijke jury, bestaande uit onder meer:


Rutger Verhoeven (oprichter Clever Lions) - voorzitter

Marijn van der Jagt (kunstcriticus voor o.a. Vrij Nederland)

Henk Heuvelmans (directeur Gaudeamus Muziekweek)

Alain Dujardin (creative director Greenberry)

Yolande Melsert (directeur Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten)

Anne van der Zwaag (curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen)

Genomineerden 2015

De genomineerden voor 2015 waren:

Categorie Artistieke Prestatie:
Anna Berlis (Audio Visual Media) met haar werk 'The future of meat’
Boris Bezemer (BMus, Muziek en Technologie) voor ‘Spring’.

Categorie Vernieuwing
Danny van Swieten (BAT, Muziek en Technologie) en Milan van der Meer (BMus, Muziek en Technologie) voor 'Real Violin"
Jason Schot (Interaction Design) voor 'UMU'

Categorie Ondernemerschap
Don Zweedijk (Product Design) voor de collectie 'Mogelijkheid'
Erik-Jan Verweij (Master Interior Architecture) voor 'Back2Church'

De winnaars worden 10 december bekend gemaakt tijdens de HKU-Awards 2015 in de Leeuwenberghkerk te Utrecht.

Longlist voordrachten 2015