HKU

De HKU Awards worden ieder jaar uitgereikt in TivoliVredenburg en zijn de prijzen voor de opvallendste afstudeerprojecten van het afgelopen studiejaar.

De jury

De genomineerden en de uiteindelijke winnaars worden gekozen door een onafhankelijke jury:


  • Rutger Verhoeven (oprichter en directeur Clever Lions) - voorzitter
  • Marijn van der Jagt (dramaturg en kunstjournalist De Groene Amsterdammer)
  • Bert Palinckx (artistiek directeur November Music)
  • Alain Dujardin (creative director Greenberry)
  • Marjolein Oomen (oprichter Double Dutch Lingerie, Strategy Designer Business Models Inc.)
  • Anne van der Zwaag (curator, schrijver, o.a. Object Rotterdam, Stichting Doen)Jury

HKU Awards 2019

Voor de HKU Awards komen studenten in aanmerking die een bachelor- of masteropleiding aan HKU hebben afgerond met een excellente afstudeerproductie. Kanshebbers worden voorgedragen door de directeur van de school waar zij hun opleiding hebben gevolgd. De Awards kennen drie categorieën: Ondernemerschap, Vernieuwing en Artistieke Prestatie.


Uit ruim 40 voordrachten, naar rato verdeeld naar het aantal studenten per school, koos de jury twee genomineerden per categorie. De winnaar in iedere categorie ontvangt 5000 euro die hij/zij vrij kan besteden. De overige vier genomineerden ontvangen 500 euro.

Vernieuwing

WINNAAR - Ingmar Schröder, Spatial Design, An umbreliable prophecy

Op heel toegankelijke wijze maakt Ingmar Schroder een complex onderwerp tastbaar. Met zijn paraplu ontwerp maakt hij klimaatsverandering bespreekbaar en inzichtelijk op kleine schaal. Zijn omgevingsgerichtheid op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, zijn onderzoek en zijn vermogen tot ontwerpen combineert hij op slimme wijze. Vanuit zijn analyse als ruimtelijk ontwerper maakt hij moeiteloos de overstap naar de discipline van product ontwerp en weet zo het onderwerp te representeren op een menselijke maat in plaats van in utopische ruimtelijke voorstellen.

Cairan Steverink, Game development, Motion Matching for Unreal Engine 4 - Next Gen Animation

Cairan is een Gameplay programmeur die zijn skill-set gebruikt om invloed uit te oefenen op de speelervaring van games. Voor zijn afstuderen heeft hij dat vooral gedaan met ‘Motion Matching’: een opkomende technologie die het werken met grote hoeveelheden animaties versimpel. 'Motion Matching' is een 'intelligente' manier om de honderden tot duizenden animaties in een game slimmer en efficiënter in te zetten en te programmeren. Dit systeem geeft animatoren, gamedesigners en programmeurs meer ruimte, tijd en vrijheid om creatievere en betere ontwerpen te maken. Cairan's werk is een goed voorbeeld van hoe je state of the art technologie combineert met creativiteit.

Ondernemerschap

WINNAAR - Toby Mulder, BA Kunst en Economie, Wavers | van passie tot product

Het afgelopen jaar is Toby intensief bezig geweest met het waarmaken van een al langer gekoesterde droom. Met de lancering van zijn geheel zelf ontwikkelde 'Omega One Performance Mixer’ heeft hij die droom weten te realiseren én kondigt zich de start van een nieuw tijdperk aan binnen een niche van de muziekscene. De onderneming die hij daarbij is gestart is momenteel volledig operationeel met onder meer een zelf vormgegeven website én een pre-order portefeuille van meer dan 100 modules á Euro 500,00 per stuk. Voor meer info ga naar: https://www.waversaudio.com/voorbeeld-pagina/about-us/

Teun de Kruif/Tantu, BA Composition and Music Production, Commerciële Beatproductie

Hoe hou je jezelf staande als producer in een markt zonder instapgrens? Dit is één van de vragen die producer Tantu (Teun de Kruif) zichzelf stelde bij zijn afstuderen. Tantu wordt nu al hoog aangeschreven in de Nederlandse urban- en popscene, maar ook internationaal maakt hij in de ‘nieuwe muziekindustrie’  op innovatieve wijze steeds meer naam. Zijn ondernemerschap en duidelijke artistieke visie zijn terug te zien in zijn online activiteiten (tantubeats.com en nosamples.com) die een steeds groter internationaal publiek bereiken.

Artistieke Prestatie

WINNAAR - Mario Gonsalves, AVM, Patroon

Mario wil met zijn film Patroon het vaak negatieve stereotype beeld wat Nederlandse media geven van jonge mannen uit de Nederlandse Antillen veranderen. De film onderzoekt de reis van zelfontdekking en vaderschap van een jonge migrant die opgroeit in Amsterdam Zuid-Oost. Patroon is een film waarin veel migranten vanuit de Nederlandse Antillen zich zullen kunnen identificeren.

Suzan Hijink, Illustratie, What the food

Biologisch, vegan, light, ambachtelijk, bonus of suikervrij. Snap jij nog wat je moet kopen in de supermarkt? Met zo veel tegenstrijdige informatie over eten lijkt het alsof je soms verdwaald raakt in een doolhof van informatie. Suzan Hijink ziet illustratie als een middel om interesse te wekken en een verhaal te vertellen. Tussen de overload aan informatie, ontwerpt zij een vorm die prikkelt om juist in deze informatie te verdiepen. Om er iets meer van te willen begrijpen en het misschien wel aan te raken. Kom je met Suzan mee het doolhof in? En wil je een poging wagen om de uitweg te vinden?