HKU

Nederland is vanaf 1 januari 2016 voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

Meer dan twintigduizend politici en ambtenaren strijken in Amsterdam neer voor vergaderingen en werkbezoeken. Maar het gaat niet alleen over politiek. Ruim zes maanden is de stad ook een ontmoetingsplaats voor kunstzinnige en creatieve professionals die werken aan nieuwe manieren van cultuurbeleving rond het thema Circulaire economie. Die nadenken over hergebruik en herontwerp van stadsdelen en het publiek krachtige en inspirerende voorbeelden tonen voor het toekomstige Europa.


HKU speelt een rol bij meerdere onderdelen van het programma Europe by People, the Future of Everyday Living. Ook is onze kunsthogeschool betrokken bij overige activiteiten in Utrecht en Brussel.


Europe by People is partner van ELIA - The European League of Institutes of the Arts (www.elia-artschools.org).

Logo

FabCity

In Amsterdam verrijst op de kop van Java-eiland een tijdelijk ‘FabCity’: een zelfvoorzienende samenleving waar studenten, kunstenaars en professionals werken, creëren, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad met zich meebrengt. HKU Kunst en Economie, HKU Design en HKU Media zijn hierbij betrokken.


HKU Utrechts Conservatorium Musician 3.0 alumnus Stef Veldhuis is geselecteerd voor deelname aan het FabCity Campus Students & Alumni Programma in Amsterdam (11 april – 24 juni 2016). Samen met studenten en andere alumni uit binnen- en buitenland, verricht Veldhuis ontwerponderzoek in multidisciplinaire teams, op de Fabcity Campus of daar buiten in één van de elf geselecteerde gebieden in Amsterdam.

Lees verder

European Culture Forum

Op 2 juni vindt in de Balie een besloten bijeenkomst  plaats over de economische waarde van cultuur in Europa. Elisabetta Lazzaro, HKU Lector Creatieve Economie zal hier spreken.

Lees verder

Open Innovation 2.0 Conference

HKU was aanwezig op de  Open Innovation 2.0 Conference in Amsterdam op 23 mei. De conferentie werd georganiseerd in het kader van het NL2016. De thema's van de conferentie waren gericht op het in de praktijk brengen van  open innovatie met name op het gebiedvan een Digital Single Market strategie. Het JamToday network werd gepresenteerd aan deelnemers in de European Network of Living Labs (ENoLL) stand samen met het Design for Europe initiatief.

Lees verder

Openbare lessen

Pakhuis de Zwijger organiseert een programma rond de activiteiten in de FabCity Campus, waarbij onder meer HKU docenten openbare lessen zullen verzorgen.

Erwin Slegers (HKU Media)

Erwin Slegers is studieleider Grafisch bij HKU Media en maakte de documentaire ‘Het nieuwe ontwerplandschap’ waarin hij de veranderende relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer verkent. In de toekomst wordt de dialoog in het ontwerpproces steeds essentiëler voor beide partijen.


Kees Went (HKU Muziek en Technologie)

HKU is bezig met een langlopend onderzoeksproject waarin wordt stilgestaan bij het geluid in de stad. Hoe klinkt het op bepaalde plekken? Hoe werken deze complexe systemen? Zijn er principes uit te halen die van belang zijn voor het ontwerpen van soundscapes? Een van de opbrengsten is een interactief digitaal model van het Weesperplein in Amsterdam. In dit model kunnen ontwerpers uit andere disciplines het plein inrichten en vervolgens de akoestische consequenties gelijk ervaren door erin „rond te lopen”.


Meer info:

Klinkende Pleinen

Vakprijs voor Nederlandse Animatie

Hoog bezoek

Op 20 mei bezocht Wepke Kingma, de plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de EU, Utrecht samen met collega’s uit andere EU-lidstaten en hun entourage. De Universiteit Utrecht (UU) en HKU organiseerden samen een succesvol programma bij Fort Blauwkapel.

Lees verder

Royal Club HKU in Brussel

Rabi Koria Homs (2014) olieverf op badkamertegels 135,5 x 210,5 cm. foto: Tom Haartsen Rabi Koria Homs (2014) olieverf op badkamertegels 135,5 x 210,5 cm. foto: Tom Haartsen

Van 5 februari tot en met 15 juni 2016 is werk van 16 HKU-alumni te zien in de bibliotheek van het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU verzorgt de Nederlandse vertalingsafdeling van de Raad een expositie in de bibliotheek van het Raadssecretariaat, die zich bevindt in het LEX-gebouw aan de Wetstraat in Brussel.


HKU is verheugd deze expositie te mogen inrichten en laat werk van jonge kunstenaars zien die in de afgelopen jaren genomineerd waren voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Hun werk was in het najaar van 2015 ook te zien in de Academiegalerie in Utrecht.


Deelnemende kunstenaas zijn: Mohamed Aarab, Kim David Bots, Jeffrey Dunsbergen, Dimitar Genchev, Raquel van Haver, Frederique Jonker, Jaap Kamsma, Rabi Koria, Ruben Kragt, Jorn van Leeuwen, Jessica Skowroneck, Maarten van Soest, Eva Spierenburg, Hugo Tieleman, Sabina Timmermans en Jop Vissers Vorstenbosch.

Bekijk de foto's van de opening