HKU

Onder de noemer Studium Generale organiseerde HKU een reeks interessante en inspirerende lezingen.

In het Studium Generale deelden diverse sprekers, veelal uit het werkveld, hun kennis rondom wisselende thema’s op het gebied van kunst. De reeks liep tot 13 april 2016


Interview met Colin Benders bij HKU Studium Generale op 2 maart 2016.

Check alle videoregistraties op Vimeo.

Najaar 2015

Maken met Sixpack
Maken met Sixpack
25 november 2015

Tijdens het laatste event van de reeks staan HKU-studenten centraal. Studenten van verschillende schools lieten zien wat zij deze reeks gemaakt of onderzocht hebben.

Maken met de 'Week van het Nachtkastje'
Maken met de 'Week van het Nachtkastje'
18 november 2015

Welk idee ligt op jouw nachtkastje te wachten op zijn uitvoering? In de 'Week van het Nachtkastje' kregen studenten een week lang ruimte en begeleiding om hun idee uit te voeren. We gingen in gesprek met de makers.

Maken met Eboman
Maken met Eboman
11 november 2015

Eboman vertelt over hoe hij als kunstenaar ondernemerschap combineert met zijn inmiddels al drie decennia lange onderzoek naar het fenomeen sampling en audiovisuele interactieve media.

Maken met Apperaat
Maken met Apperaat
4 november 2015

Apperaat zoekt naar het grijze gebied tussen het lot en toeval, tussen fictie en werkelijkheid, natuur en technologie. We maken ruimte voor het toeval. Maken plek voor fouten en we raken expres de weg kwijt.

Masterclass maken - Daan Roosegaarde
Masterclass maken - Daan Roosegaarde
28 oktober 2015

Een kijkje in de keuken van Studio Roosegaarde: hoe kwamen zijn projecten tot stand en wat is de gedachte achter deze projecten? Al zijn succesvolle projecten kwamen aan bod, van de Smart Highway tot zijn nieuwste werk, de Smog Free Tower.

Maken met Bart van Rosmalen
Maken met Bart van Rosmalen
14 oktober 2015

De vraag die centraal stond: hoe communiceer je het maken naar anderen? Een klein woordje verschil ten opzichte van voorgaande week, ‘je’ is ‘het’ geworden. Te gast is lector Bart van Rosmalen.

Maken met Jan Brouwer
Maken met Jan Brouwer
7 oktober 2015

Wat is maken eigenlijk? Waartoe is de Homo Faber in staat? Hoe ontstaat meerwaarde en wat kun je er mee? We gingen in gesprek met onderzoeker Jan Brouwer.

Maken met Nirav Christophe
Maken met Nirav Christophe
30 september 2015

Dit eerste event maakte we samen met lector Nirav Christophe kennis met de vraag ‘hoe faber ben jij?’. Zes studenten toonden hun werk aan de zaal en spraken over hun maakproces.

Voorjaar 2015

Sixpack
Sixpack
22 april 2015

Tijdens het laatste event van deze reeks gaan studenten van HKU zelf aan de slag met het thema botsende maakprocessen. Studenten van verschillende schools laten zien wat ze onderzocht hebben of samen met het publiek gaan onderzoeken.

Waar nemen, tussen plat en ruimtelijk
Waar nemen, tussen plat en ruimtelijk
15 april 2015

Als je bezig bent met fotografie, beeldhouwen en tekenen, ben je ook bezig met je omgeving. Je bent niet alleen aan het waarnemen, je kijkt ook wat je selecteert of wat je juist weglaat.

Elektro-instrumentalisme
Elektro-instrumentalisme
8 april 2015

Er lijkt een strijd te zijn tussen het impulsieve denken versus het systematische denken. Maar juist deze botsing kan zorgen voor interessante muziek. Hoe? Robert van Heumen en Marcel Wierckx demonstreren het bij Studium Generale.

Ruimte laten
Ruimte laten
1 april 2015

Juist door je eigen discipline niet op de voorgrond te plaatsen, ontstaat ruimte voor anderen. Hierdoor ontstaan mogelijkheden die puur werkend vanuit de eigen discipline onbelicht zouden blijven.

De gedanste opera
De gedanste opera
25 maart 2015

Afgelopen zomer traden Spinvis en Saartje van Camp op met hun gedanste opera 'Kintsukuroi'. Samen met hen blikken we terug op een voorstelling waar dans en muziek op een bijzondere manier samenkwamen.

Het nieuwe ontwerpen
Het nieuwe ontwerpen
18 maart 2015

We gaan in op de mogelijke botsing tussen opdrachtgever en ontwerper. Verschillende sprekers praten over de zoektocht naar een ontwerp waarin de wensen van de opdrachtgever worden gehoord maar toch de artistieke vrijheid van ontwerpers naar voren komt.

Snel, sneller, snelst
Snel, sneller, snelst
11 maart 2015

Hoe blijft een project interessant om aan te blijven werken? Het gevaar dat je plezier of interesse verliest ligt altijd op de loer. Zeker in de huidige maatschappij waarin tijdsdruk, geld en kritische consumenten een belangrijke rol spelen.

Wat is maken?
Wat is maken?
4 maart 2015

Al vanaf het begin van de mensheid hebben we de drang om te werken en creatief te zijn. Maar wat is dat maken precies? Wat is eigenlijk de scheppende kracht hierachter?

Najaar 2014

Kunst, economie en taboe
Kunst, economie en taboe
19 november 2014

De creatieve industrie is in veel gevallen een producent van (kunstmatige) schaarste. Is het een taboe om de potentiële negatieve effecten van de creatieve industrie te bespreken?

Mode en taboe
Mode en taboe
12 november 2014

Wordt er te veel kleding ontworpen die niemand wil hebben? Co-designing lijkt het antwoord en voorkomt verspilling. Een show en een lezing over mode en taboe.

Fotografie en taboe
Fotografie en taboe
5 november 2014

Wat doen we met de overvloed van fotografisch doorbroken taboes die ons dagelijks worden opgedrongen? In deze lezing onderzoeken we de oorsprong en de gevolgen van dit fenomeen.

Muziek en taboe
Muziek en taboe
29 oktober 2014

Er wordt gezocht naar een vernieuwende manier van werken waarbij het vakgebied breder wordt. Tegen deze stroom in of met de stroom mee? Een lezing onder leiding van Esmée Olthuis.

Theater en taboe
Theater en taboe
22 oktober 2014

Filosofen en critici stellen zich de vraag of onze werkelijkheid steeds meer illusie als model hanteert. Gevolg: ervaringstheater dat geen illusies wil, maar wel beleving.

Games en taboe
Games en taboe
15 oktober 2014

Game Design is eigenlijk het ontwerpen van gedrag, maar mag dat wel? Ben je dan niet aan het manipuleren? Marinka Copier belicht het taboe op manipulatie ofwel ‘nudging’.

Beeldende kunst en taboe
Beeldende kunst en taboe
8 oktober 2014

'Bij binnenkomst word ik onmiddellijk geconfronteerd met wat er door de beamer wordt uitgestraald. Een enorme afbeelding van Jezus Christus die zijn neus afknipt waarna er een keurig stel schaamlippen ontstaat.' Bekijk video- en leesverslag.

Filosofie en taboe
Filosofie en taboe
1 oktober 2014

Wat is de betekenis van taboes binnen onze cultuur en hoe kunnen we inspiratie ontlenen aan taboes zonder ze te schenden? Bekijk hier de lezing terug.

Kick-off taboes in de kunsten
Kick-off taboes in de kunsten
24 september 2014

Kijk terug op de feestelijke eerste lezing uit deze najaarsreeks: een ontmoeting met schrijver Abdelkader Benali en saxofoniste Esmée Olthuis. Bekijk film- en leesverslag.

Thema Najaar 2015

Homo Faber - de makende mens


Op een kunsthogeschool wordt gemaakt, maar wat is ‘maken’? Er zijn meer dan veertig afstudeerrichtingen verdeeld over acht schools, waar het woord ‘maken’ dagelijks gebruikt wordt. De vraag is: verstaan we daar allemaal hetzelfde onder? Waarschijnlijk niet.


Thema Voorjaar 2015

Botsende maakprocessen

Tijdens de lezingen onderzoeken we deze botsing en zien we niet het probleem, maar de kansen die zich voordoen. Botsen is een voorwaarde voor creativiteit; botsen in een vakgebied maar ook tussen vakgebieden.

Thema Najaar 2014

Taboes in de kunsten

Wat zijn taboes en wat is de relatie tussen taboe en de kunsten? Hoewel taboes vaak omschreven worden als iets ongepasts of geks, wordt er door kunstenaars regelmatig mee gespeeld. Taboes kunnen doorbrekend zijn, choqueren of een kwestie ter discussie stellen.