HKU

College Breakout: Wat zijn ingrediënten voor innovatie?

Datum: 29-9-2019
Plaats: HKU Pastoe Fabriek I Rotsoord 3, Utrecht I Lokalen 1.4 en 1.5
Tijd: 16:30 - 20:00


voor alle HKU College studenten en alumni 


Onze eerste gastspreker is Marieke Gervers, oprichter en directeur van stichting sQuare, een Amsterdamse broedplaats voor creatieve makers. sQuare is opgericht om creatieve vakmensen, afgestudeerd op het mbo, te ondersteunen bij hun makerschap, ondernemerschap en in hun verdere professionalisering. Naast een intensieve samenwerking met toonaangevende creative directors van internationale agencies wordt er bij sQuare bijvoorbeeld ook gepionierd met modulair hoger onderwijs voor vakmensen.

Marieke volgde een opleiding Architectonische Vormgeving aan de HKU en begon haar carrière als ruimtelijk ontwerper bij een architectenbureau. Ze ontdekte de kracht van cultuureducatie bij theatergezelschap ISH waar ze als projectleider op verschillende plekken in de wereld theaterprojecten met kinderen uit arme achterbuurten organiseerde. In 2009 werd Marieke manager van het Art & Entertainment College bij het ROC van Amsterdam waar ze de leiding had over diverse creatieve Mbo opleidingen en die ze tegelijkertijd volledig reorganiseerde. Vijf jaar later richtte ze het Practoraat Creatief Vakmanschap op, een platform voor onderzoek en innovatie binnen het Mbo. In 2016 studeerde ze succesvol af aan de Master Crossover Creativity van de HKU waar ze haar kennis over cross-sectorale sociale innovatie doorontwikkelde en tevens sQuare oprichtte vanuit haar ontwerpende onderzoek.

Tijdens deze Breakout deelt Marieke welke obstakels ze als innovator tegen komt in de onderwijssector waar creativiteit en ondernemerschap nog vaak ontbreekt. En hoe ze het ondanks dat voor elkaar krijgt om de middelen, de organisaties en de mensen bij elkaar te krijgen voor de grote veranderingen die volgens haar nodig zijn in het beroepsonderwijs.

Wat zijn College Breakouts?
In een veranderende wereld staan we voor complexe en urgente vraagstukken zoals de klimaat crisis, razendsnelle technologische ontwikkeling en sociale vraagstukken. Stuk voor stuk uitdagingen die nieuwe vaardigheden van ons vragen. Het ontbreekt het vaak niet aan de wil om te innoveren en vernieuwen maar hoe geef je innovatie en verandering vorm in bestaande structuren en organisaties?

Tijdens College Breakouts gaan we aan de slag met deze vragen. Aan de hand van de ervaringen van professionals uit verschillende disciplines en sectoren onderzoeken we hoe ook jij als ontwerper, sociaal ondernemer of creatief professional bruggen bouwt tussen disciplines en sectoren.

De College Breakouts zijn een vast onderdeel van HKU College. Tijdens deze Breakouts maak je op een snelle en effectieve manier kennis met belangrijke innovatietheorieën, nieuwe technologieën én de persoonlijke verhalen achter innovatie. Verhalen die verbinden en je blikveld verruimen.