HKU

Robotmusicus: concurrent of collega?

Datum: 25-9-2018
Plaats: IBB-laan, ruimte HKU X (0.04)
Tijd: 13.30 uurShimon the robot

Kunstmatige intelligentie wordt steeds slimmer. Maar kan het ook creatief zijn? Deze vraag gaan we verkennen met onderzoeker Gil Weinberg van Georgia Tech University. Op dinsdag 25 september houdt hij een gastcollege op HKU-locatie IBB-laan. Zijn creatie Shimon the Robot Musician, is van 21 september 2018 tot en met 4 maart 2019 te zien in het Utrechtse Museum Speelklok.

Shimon is een robotische marimbaspeler die kan samenspelen met menselijke muzikanten. Hij luistert, improviseert en verrast. De robot is ontwikkeld door Weinberg's team aan Georgia Tech, voorzien van creativiteitsalgoritmes die de grenzen opzoeken van wat wij kennen als muzikaal vernuft.

De Robotic Musicianship Group van het Georgia Tech Center for Music Technology wil betekenisvolle, muzikale samenwerking tot stand brengen tussen mensen en machines met het doel nieuwe creatieve terreinen te verkennen. Vind je dit interessant? Ben je er misschien kritisch over, heb je vragen of wil je gewoon meer weten over deze ontwikkeling? Kom dan op 25 september naar HKU-locatie IBB-laan, ruimte HKU X (kamer 0.04).

Shimon zelf beluisteren

De creatie van Gil Weinberg en zijn team is vanaf 21 september te bewonderen in Museum Speelklok in Utrecht. De tentoonstelling Robots Love Music staat helemaal in het teken van muzikale robots uit heden en verleden. Allemaal spelen ze live muziek.

Voorbeeld van mens-machine samenspel