HKU

IPPT conferentie: Dis/Embodiment in Contemporary Performance Practices

Datum: 9-3-2017 TM 12-3-2017
Plaats: LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht (tegenover HKU-locatie Pastoe)
Tijd: Hele dagDe jaarlijkse conferentie van de IPPT (International Platform for Performer Training) vindt plaats bij HKU Theater van 9 tot en met 12 maart. We zijn van plan de reikwijdte van het begrip performance op te rekken en stellen de aard, rol en betekenis van het lichaam ter discussie.

Er liggen meer uitdagingen en verwachtingen voor performers dan ooit: of het nu gaat om gender, culturele diversiteit, of de vraag wat het begrip ‘lichaam’ nu eigenlijk inhoudt. Kan een computer een lichaam zijn? Een virtueel personage? Het publiek of misschien het theater zelf? Wat betekenen technologische ontwikkelingen zoals virtual reality, smartphones, games en robotica voor de maakpraktijk?

Als het begrip van performance wordt opgerekt, verandert ook de educatie over performance en moet deze zich doorontwikkelen. Aan de hand van inspirerende en soms controversiële voorbeelden laten de deelnemers zien hoe de maakpraktijk en de performance-educatie van de toekomst vorm krijgt, aan HKU en elders.

Internationaal gezelschap

Onderzoekers/docenten en artiesten uit binnen- en buitenland worden gevraagd een bijdrage te leveren en hun ‘best cases’ te delen. Zo komen er artiesten/onderzoekers vanuit instituten in o.m. Zürich, Grotowski Instituut in Wroclaw, Polen en University of Art, Teheran naar Nederland.

De nadruk ligt op theater, dans en alles wat daar tussen zit. Denk aan experimenteel theater waar wordt gespeeld met de aan- en afwezigheid van de acteur, artiesten die werken met technologische ontwikkelingen zoals robotica of VR en voorstellingen die lichamelijke conventies en identiteiten bevragen.

Dis/Embodiment in Contemporary Performance Practices is de titel van deze vierdaagse conferentie voor kunstenaars, onderzoekers, docenten en andere geïnteresseerden die actief zijn op kunsthogescholen, universiteiten en onderzoekscentra. De organisatie ligt in handen van HKU Theater en het lectoraat Performatieve Maakprocessen.

Programma en details

Datum: 9-12 maart 2017
Locatie: LE:EN, Heuveloord 140, Utrecht (tegenover HKU-locatie Pastoe)
Toegang: gratis

9 maart: gezamenlijk diner (7 euro p.p.)
10 maart: registratie, lezingen, presentaties en discussies
10 maart: lezingen, presentaties en discussies, 's avonds samenvatting en afsluiting
12 maart: algemene vergadering en planning voor de toekomst

Aanmelden en bijdragen

Aanmelden is verplicht en kan tot en met 7 februari via de website van IPPT.

Wil je zelf een bijdrage leveren aan de conferentie? De deadline voor het insturen van materiaal is vrijdag 27 januari. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar Marieke Nooren.

Bekijk de randvoorwaarden.