HKU

Met een diploma van de afstudeerrichting Bachelor Creative Media and Game Technologies in Interaction Design kun je aan de slag als interactieontwerper in veel verschillende werkgebieden.

Je leert mensgericht ontwerpen in uiteenlopende contexten en je ontwikkelt jezelf als een richtinggevende expert op het gebied van interactieontwerp in de industrie.

Wat leer je?

• Je doet kennis en werkervaring op met verschillende vormen binnen het vak interactieontwerp: van simpele apps tot ingewikkelde interactieve installaties voor specifieke gebruikersgroepen.
• Je kunt je specialiseren voor interactieontwerp in allerlei omgevingen: op het werk, op school, tijdens het reizen, in de mode, de zorg, in games, de entertainmentindustrie, bij musea en meer.

• Je ontwikkelt een ondernemende houding en vaardigheden waarmee je jouw ondernemerschap vormgeeft.

• Je leert je rol als interactieontwerper te bepalen in een team waarin ontwerpers uit verschillende disciplines zitten en je bent in staat om een team aan te sturen.
• Naast kennis op het gebied van interactieontwerp weet je ook je weg te vinden in conceptontwikkeling, vormgeving, interfaceontwerp, programmeren, ergonomie, cognitieve psychologie en ondernemerschap
• Je werkt met professionele apparatuur en de nieuwste technologie.
• Je leert kritisch nadenken over menselijke interactie met ‘slimme toepassingen’ en de rol hiervan in onze maatschappij.
• Je bedenkt innovatieve concepten en geeft vorm aan interactieve tools, next generation interfacetechnologie en nieuwe speelse toepassingen.

Lees verder

Slimme toepassingen

Tijdens je studie bedenk en maak je individueel en in teams allerlei slimme, creatieve toepassingen voor uiteenlopende vraagstukken en doelgroepen. Je maakt daarbij gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen en je leert om zelf toepassingen te programmeren. Je ontwikkelt bijvoorbeeld apps voor mobiele apparaten (smartphones of tablets) of bijvoorbeeld een interactieve kunstinstallatie zoals een levensgrote interactieve videoprojectie voor hoge gebouwen in de stad. Je leert als interactieontwerper hoe nieuwe vormen van technologie werken zoals chips in kleding, bewegingssensoren of de besturing van robots en je leert hoe je daar zelf een eigen interactieve toepassing voor kunt ontwikkelen. Tijdens je studie ontwikkel je vaardigheden waarmee je als ontwerper oplossingen voor uiteenlopende vraagstukken kunt bedenken en dus ook zelf kunt maken. Je programmeert niet alleen software maar ook de hardware, je leert hoe de apparaten werken die de software gebruiken, plus hoe je deze zelf op een creatieve manier kunt aanpassen en naar je hand kunt zetten.

En heel belangrijk: mensen gaan steeds meer met elkaar om via de tussenkomst van apparaten. Je ontwerpt dus ook (toekomstige) menselijke relaties.


Waarom deze studie?

• Interaction Design aan HKU is de eerste studie in Europa die zich in zijn geheel richt op de creatieve aspecten van technologische ontwikkelingen.
• Veel van onze docenten zijn werkzaam als interaction designer en zijn dus goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het vak.
• Je werkt met professionele en actuele ontwikkelsoftware.
• Er is veel aandacht voor persoonlijke presentatie, inzicht krijgen in het werkveld, werk zoeken en solliciteren.
• HKU biedt een kunstopleiding en besteedt daarom veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en unieke talenten.

• HKU wil het vakgebied vooruit helpen en leidt daarom interaction designers op die vooruitstrevend willen zijn.

Aanmelden en toelating

Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen voor de toelatingsprocedure. Hierbij bekijkt de toelatingscommissie of je over voldoende beeldende en creatieve talenten en probleemoplossend vermogen beschikt om toegelaten te worden tot een opleiding.

Lees verder

Welk beroep?

Afgestudeerden gaan aan de slag binnen de nationale en internationale creatieve industrie. Zij kunnen de technische kant van het vak met het kunstzinnige combineren, kennen hun eigen specialisme, snappen hoe het vakgebied en het werkveld in elkaar zitten en willen vooruitstrevend werk maken.


Lees verder