HKU

De afstudeerrichting Fashion Design leidt je op tot een modeontwerper die in het complexe vakgebied mode een eigen plek weet te vinden. Vanuit een eigen ontwerpbenadering zoek je naar unieke en actuele uitdrukkingsvormen van mode.

Wat leer je?

Je ontwikkelt vaardigheden waarmee je in het ontwerpen vanuit vorm, materiaal, functie en context tot een eigen ontwerpprincipe komt. Je leert schetsen, materiaal bewerken en tastbare modische producten opleveren. Essentieel daarbij is het verkennen en ontwikkelen van je eigen creatieve proces. Daarover communiceer je in woord en beeld. Je doet veel onderzoek om je ontwerpvaardigheden en visie te verdiepen. Jouw visie op mode breng je niet alleen tot uitdrukking in kleding, maar ook in andere mediavormen als film, performance of installaties. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het werkveld wilt betreden.

Lees verder

Zelf het vakgebied vormgeven

Mode draait om communicatie: zowel de drager als de ontwerper hebben een verhaal te vertellen. Als modeontwerper heb je een feilloos gevoel voor trends en het ‘nu’, dat je uitdrukt in een eigen visie op schoonheid. Je verdiept en bekwaamt je in praktische ontwerpvaardigheden, onderzoekt het werkveld en ontwikkelt een kritische blik op je vakgebied. Hiermee ga je de uitdaging aan om de toekomst van de modewereld opnieuw vorm te geven.

Waarom deze studie?

Fashion Design aan HKU biedt je de mogelijkheid om je te ontwikkelen zoals jij dat wilt. Door gebruik te maken van onder andere het keuzeprogramma, de werkplaatsen en de projecten die je zelf kunt inrichten, geef je als student je eigen opleiding vorm. Zo bepaal je gaandeweg je studie hoe je jezelf positioneert in het vakgebied.

 

Je krijgt de ruimte om te experimenteren en te onderzoeken onder begeleiding van bezielde professionals. Je gaat de samenwerking aan met betrokkenen uit verschillende vakgebieden en verkent diverse media om je in uit te drukken en mode te maken. We betrekken het werkveld bij de opleiding om je voor te bereiden op de beroepspraktijk.

Aanmelden en toelating

Om de richting Fashion Design te kunnen studeren aan HKU moet je een toelatingstest doen. Tijdens deze toelating beoordelen we je beeldende vermogen, je motivatie voor de studie en je interesse in mode.

Lees verder

Welk beroep?

Na je afstuderen kun je ontwerper of stylist in het bedrijfsleven worden en commerciële kledinglijnen ontwerpen voor bestaande merken. Sommige afgestudeerden starten een modelabel of een ander soort onderneming.

Lees verder

Bekijk eindexamenwerk!


In het vierde jaar studeer je af met een eigen project. Studenten Fashion Design ontwerpen en realiseren een collectie en presenteren deze tijdens de jaarlijkse modeshow.

Eindexamenwerk 2016

Eindexamenwerk 2015