HKU

De Bachelor of Design in Fashion Design leidt je op tot een modeontwerper die in het complexe vakgebied mode een eigen niche weet te vinden. Vanuit een eigen ontwerpbenadering zoek je naar unieke en actuele uitdrukkingsvormen van mode.

Zelf het vakgebied vormgeven

Mode draait om communicatie: zowel de drager of gebruiker als de ontwerper hebben een verhaal te vertellen. Als modeontwerper heb je een feilloos gevoel voor trends en het ‘nu’, dat je uitdrukt in een eigen visie op schoonheid. Naast ontwerpvaardigheden ontwikkel je ook een kritische blik op het vakgebied. Hiermee ga je in je werk de uitdaging aan om de toekomst van het vakgebied opnieuw vorm te geven.

Wat leer je?

Door vaardigheden te ontwikkelen in het ontwerpen vanuit vorm, materiaal, functie en context kom je tijdens de studie tot een eigen ontwerpprincipe. Je leert schetsen, materiaal bewerken, een creatief proces ontwikkelen en erover communiceren in woord en beeld. Je doet veel onderzoek om je ontwerpvaardigheden en visie te ontwikkelen en verkent verschillende media. Jouw visie op mode kun je in verschillende vakken en projecten uitdrukken in kleding, maar bijvoorbeeld ook in film, performance of een installatie. Zo ben je bij je afstuderen klaar om zelf te bepalen hoe je het vakgebied wilt betreden.

Waarom deze studie?

Fashion Design aan de HKU biedt je de mogelijkheid om je te ontwikkelen zoals jíj dat wilt. Door gebruik te maken van onder andere het keuzeprogramma, de werkplaatsen en de projecten die je zelf kunt inrichten, geef je als student zelf de studie vorm en ontwikkel je een specialisatie om jezelf mee te onderscheiden in je vakgebied.

Je krijgt de ruimte om te experimenteren en te onderzoeken onder begeleiding van bezielde professionals. Je leert samenwerken met verschillende vakgebieden en verkent verschillende media om je in uit te drukken en mode te maken. Het werkveld wordt betrokken bij de studie om je voor te bereiden op het innemen van je eigen plek in het vakgebied.


Studieprogramma

Deze voltijdstudie duurt vier jaar en bestaat, naast individuele begeleiding en lessen in groepsverband, voor een groot deel uit zelfstudie. Naast ontwerpvakken, beeldende vakken, en het leren van vaardigheden zoals patroontekenen volg je lessen in theorie en onderzoek en doe je projecten uit het vakgebied.

Lees verder

Bekijk eindexamenwerk!


In het vierde jaar studeer je af met een eigen project. Studenten Fashion Design ontwerpen en realiseren een collectie en presenteren deze tijdens de jaarlijkse modeshow.

Eindexamenwerk 2015
Graduation Show 2015

Feiten

• Graad: Bachelor Design (ISAT-code 39111)

• Voltijdstudie van 4 jaar (240 ECTS)

• Selectie via toelatingstest

• Locatie: HKU Design

Studiekosten

Studie in Cijfers


Toelating

Om te kunnen studeren aan de HKU, dien je voor deze studie een toelatingstest te doen. Tijdens deze toelating worden je beeldende vermogen, je motivatie voor de studie en je interesse in mode beoordeeld.

Lees verder